Schrikken media ook van het succes van hun eigen streken?

Ed Anker_kleindinsdag 13 oktober 2009 19:26

Ik ben fan van AZ. In de tijd dat ik nog in de gemeenteraad van Zaanstad zat, las ik het Noord-Hollands Dagblad. Maandag was de sportbijlage rood gekleurd van de verhalen over AZ. Hoewel ik niet iemand ben die normaliter als eerste de sportbijlage van een krant leest, betrapte ik me zelf er op dat ik op maandag wel deed. De avonturen van AZ lazen als een spannend jongensboek.

DSB is de hoofdsponsor van AZ. Ik ben geen fan van DSB. Ik vond het altijd een beetje onbeholpen bank. De heer Scheringa was een charmante directeur op geitenwollensokken. DSB scoorde jarenlang hoog als het ging om de meest irritante TV-spotjes. Dan hadden ze zo’n saaie man die ons een lesje gaf over hoe betrouwbaar DSB was. Als je dat moet uitleggen deugt er iets niet. Ook hebben ze een tijdje spotjes gehad waarbij je een kijkje kreeg in het dagelijks functioneren van de bank. De camera volgde dan een medewerker terwijl je ondertussen allemaal mensen heen en weer zag lopen. Ik vroeg me bij die spotjes altijd af, of er wel iemand was die op zijn plek zat te werken, zoveel werd er heen en weer gelopen bij die bank.

Nu staat DSB op omvallen. Dat is geen jongensboek, geen spannend verhaal van een kleurrijke Westfries die een bank uit de grond stampt. Mensen met echt (spaar)geld hebben nu echt hele grote zorgen.

Het was de afgelopen weken onmogelijk om het offensief op DSB te missen. Wat ik het meest frappant vind, is dat het er sterk op lijkt dat ‘de media’ hun zin hebben gekregen. De heer Lakeman van de Stichting Hypotheekleed wond er geen doekjes om. Hij wilde DSB failliet laten gaan. Hij kreeg een ruim podium om zijn aanvallen in te zetten, beginnende bij Goedemorgen Nederland op 1 oktober. In minder dan twee weken had hij vervolgens zijn doel bereikt. Het vertrouwen in de bank daalde in ras tempo, met alle gevolgen van dien.

Nu vraag ik me af wat men op al die redacties van kranten, radio en TV denkt. Misschien hebben ze gedacht dat het wel heel mooi zou zijn als ze iets ‘in beweging’ konden zetten bij DSB. Maar zouden ze misschien ook iets herkennen van het jongetje dat wel een beetje geschrokken is van het succes van zijn eigen streken?

Ed Anker

Labels
Ed Anker
fractieblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2009 > oktober