ChristenUnie blij met voortvarend AOW-besluit

Mollenvanger 1vrijdag 16 oktober 2009 12:39

De ChristenUnie is blij dat het kabinet een voortvarend besluit heeft genomen over verhoging van de AOW-leeftijd. De termijn en manier waarop deze noodzakelijke maatregel wordt ingevoerd, zorgt ervoor dat werknemers zich goed kunnen voorbereiden. Cynthia Ortega-Martijn noemt het kabinetsvoorstel daarom ,,sociaal en duurzaam’’.

Tijdens het ChristenUnie-congres, 3 oktober, drong fractievoorzitter Arie Slob er in zijn speech op aan dat het kabinet binnen een maand met een voorstel zou komen. Ortega: ,,Die Slob-deadline is ruimschoots gehaald.’’

Verhoging van de AOW-leeftijd is op de lange termijn noodzakelijk om de vergrijzing het hoofd te bieden. De AOW is namelijk een oudedagvoorziening waarvoor niet gespaard is: de werkenden moeten de uitkering van de niet-meer-werkenden opbrengen. Dat wordt steeds moeilijker als het aantal werkende premiebetalers afneemt terwijl het aantal AOW-gebruikers toeneemt.

Ortega: ,,Om ons AOW-stelsel betaalbaar te houden voor nieuwe generaties, moeten we op tijd de bakens verzetten. Toen de AOW werd ingevoerd, hadden we te maken met een generatie ouderen die zware tijden had doorgemaakt – de crisisjaren en de bezetting – en die veelal onder zware omstandigheden gewerkt had. De komende generaties AOW’ers hebben een hogere levensverwachting en over het algemeen ook een minder zware levensgeschiedenis. Mechanisering en automatisering hebben in ieder geval de lichamelijke slijtage door arbeid beperkt. En bovendien: we zullen oudere werknemers gewoon nodig hebben, om voldoende docenten voor de klas en handen aan het bed te houden.’’ Verhoging van de AOW-leeftijd moet daarom wel gepaard gaan met een degelijk arbeidsmarktbeleid waardoor oudere werknemers niet tegen wil en dank langs de kant komen te staan.

Het kabinet heeft besloten de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen naar 66, en in 2025 naar 67 jaar. Voor wie vanaf 2005 minimaal drie dagen per week gewerkt heeft, blijft het mogelijk om reeds op 65- of 66-jarige leeftijd een AOW-uitkering te krijgen. Die is dan wel iets lager dan het bedrag dat iemand krijgt die tot 67 jaar heeft doorgewerkt. Zo wordt langer doorwerken beloond, terwijl eerder stoppen toch mogelijk blijft. Voor mensen met lagere inkomens pakt de AOW-korting bij vervroegd stoppen minder zwaar uit dan voor de hogere inkomens.

Werkgevers moeten ervoor gaan zorgen dat in de toekomst niemand langer dan dertig jaar zware, ‘slijtend’ arbeid hoeft te verrichten. Werknemers in zware beroepen moeten tijdig lichter werk aangeboden krijgen. Gebeurt dat niet, dan moet de werkgever ervoor zorgen dat de werknemer eerder kan stoppen met werken.

Meer informatie over het kabinetsbesluit vindt u op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer
Werkgelegenheid

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie blij met voortvarend AOW-besluit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober