'Kopenhagen-top slaagt als Bali Actieplan wordt uitgevoerd'

industrie_610dinsdag 20 oktober 2009 10:39

De klimaattop moet slagen. Dus moet de EU met één stem spreken en hoog inzetten bij de onderhandelingen. En vooral: het Actieplan van de Top in Bali uitvoeren. Dit was de kernboodschap van de bijdrage van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) aan het debat over de Klimaattop in Kopenhagen. De klimaattop in Kopenhagen is volgens de ChristenUnie belangrijk omdat Gods schepping kwetsbaar is en door toedoen van de mens in verregaande mate is beïnvloed.

"Onze geïndustrialiseerde landen hebben in grote mate bijgedragen aan de klimaatverandering. Daarom zijn we verantwoordelijk voor het verstrekken van voldoende en duurzame financiële en technische steun aan de ontwikkelingslanden."

Klimaatfonds
De steun is volgens de ChristenUnie goed verwoord in het Bali Actieplan. Van Dalen: ,,Het is nu dus belangrijk dat er voldoende Europees geld beschikbaar komt voor het klimaatfonds, we hebben minimaal 15 miljard Euro per jaar nodig. En andere grote economieën in de wereld moeten ook een faire bijdrage leveren."

Speciale aandacht vroeg Van Dalen voor de ontwikkelingslanden. ,,De mensen in deze landen dragen nauwelijks bij aan klimaatverandering, maar vooral zìj betalen de prijs. Oogsten verdrogen of spoelen weg door overstromingen, dorpen worden vernietigd door cyclonen. Hele regio’s worden in één nacht jaren teruggezet."

Ontbossing
Van Dalen agendeerde het tegengaan van ontbossing. ,,Hier moet zeker ook over worden gesproken, want het tegengaan van massale bomenkap is dé manier om CO2 te reduceren." 

Het gebruik van de juiste terminologie is eveneens nodig om verwarring in de toekomst te voorkomen. Van Dalen: ,,De Europese Commissie dient de termen te gebruiken uit het Bali Actieplan. Dus niet 'sustainable forest management' of 'sustainable forestry' maar 'sustainable management of forests'.

Labels
Eurofractie
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op ''Kopenhagen-top slaagt als Bali Actieplan wordt uitgevoerd''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober