WI presenteert stevige islamnota ‘Voorwaarden voor vrede’

Turkse_groenteboer_145756-610maandag 26 oktober 2009 10:13

“De komst van de islam is problematisch en de integratie van moslims is één van de grote sociale kwesties van onze tijd.” Dat vindt Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. “Het draagvlak voor onze multiculturele samenleving brokkelt steeds verder af. Ik maak me daar grote zorgen over. Het roer moet echt om.” Maandagmiddag overhandigt Segers zijn islamstudie ‘Voorwaarden voor vrede’ aan publicist Paul Scheffer en minister André Rouvoet.

In zijn studie analyseert Gert-Jan Segers de identiteitscrisis waarin Nederland en in het bijzonder een jonge generatie moslims zijn beland. De grootste zorg heeft Segers over het dreigende uiteenvallen van de samenleving. “Ik ben bang dat we de boel niet meer bij elkaar kunnen houden.”

“We hebben geen gedeelde levensbeschouwing meer en staan steeds vaker met de ruggen naar elkaar. Ik heb nu heel wat integratiedebatten meegemaakt, ik heb gehoord hoe mensen over elkaar spreken, heb meegelopen met de politie in het Haagse Laakkwartier en zie de opkomst van de PVV. Dit gaat niet goed.”

Volgens Segers ligt een deel van de oplossing in de visie op de samenleving. “Voorbij de vrijblijvendheid en onverschilligheid. We moeten de hand uitsteken naar iedereen die erbij wil horen en tegelijk kwaadwillenden veel scherper duidelijk maken dat er grenzen zijn en die concreet maken. We moeten ook fundamenteel afstand nemen van de gedachte dat de samenleving een soort contract is; dat je er probeert uit te halen wat er in zit. We moeten weer vol overtuiging kiezen voor elkaar en ook trouw blijven als we ons kapot ergeren aan elkaar.”

Gert-Jan Segers woonde en werkte zeven jaar lang in Egypte. Hij is nu directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Labels
Partij

« Terug

Reacties op 'WI presenteert stevige islamnota ‘Voorwaarden voor vrede’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober