Import kweekvis nauwelijks duurzaam

oceaan zee_610donderdag 14 januari 2010 15:36

Dat zegt Ernst Cramer naar aanleiding van een rapport dat hem vandaag werd aangeboden door Scienta Nova. Deze organisatie deed onderzoek in de Mekongdelta in Vietnam, waar de Pangasius voorkomt. ,,Dit rapport geeft zeer duidelijk aan dat de consument met kweekvis uit Azië, in dit geval Vietnam, op het verkeerde spoor zit," aldus Cramer.

De ChristenUnie heeft al eerder vraagtekens gezet bij de kweekvis uit Azië, en bij de begroting LNV aandacht gevraagd voor fair-trade vis. In Nederland is een aantal duurzame kwekerijen opgezet met oog voor dierenwelzijn, milieu en plantaardig voer. De helft van de bedrijven is weer gestopt omdat ze niet op kunnen tegen de kweekvis vanuit bijvoorbeeld Azië. Dit is goedkope vis, omdat aandacht voor milieu en dierenwelzijn vaak ontbreekt, en dus ook niet de prijs is verwerkt. Daarom wil de ChristenUnie dat de minister met Europese partners de WTO bewerkt, zodat eisen kunnen worden gesteld aan productieomstandigheden. Wat de ChristenUnie betreft wordt een zaak uitgelokt, zodat via jurisprudentie echt duidelijk wordt wat wel of niet kan.

Dit biedt kansen voor producenten van kweekvis ver weg, maar daardoor ook voor de Europese kwekers, en de Europese duurzame visserij op wilde vis. De ChristenUnie wil meer transparantie in productieomstandigheden, zodat de consument kan kiezen en weet hoe het product tot stand is gekomen. Ook is een charmeoffensief van de Nederlandse visserijsector nodig zelf om de pracht van het eigen product te promoten. Dus: een gezamenlijke verantwoordelijkheid dus van overheid, bedrijfsleven en consument.

Cramer: ,,In ons land wordt veel gevraagd van onze ondernemers qua duurzaamheid. Maar, echt duurzame productie kan op dit moment niet zonder de beschermende hand van de overheid. Ik noem als sprekend voorbeeld de kweekvis." Cramer zegde toe het rapport voor te leggen aan de minister van LNV en haar te vragen om een reactie, met name gelet op de hervorming van het Europese visserijbeleid dat net in gang is gezet.

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Import kweekvis nauwelijks duurzaam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > januari