Slob: Solidariteit moet structureel worden gestimuleerd

vrijdag 22 januari 2010 00:00

Het schenken van geld voor goede doelen en het doen van vrijwilligerswerk moet meer waardering krijgen van overheid en samenleving. Dat zei Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, op 22 januari tijdens een spreekbeurt in Ridderkerk. Slob koppelt dit aan het plan van de ChristenUnie voor een solidariteitsfonds dat gevuld zou kunnen worden met de besparing van één vakantiedag. In feite doen werknemers dan een dag vrijwilligerswerk ten bate van de samenleving.

Structurele fiscale stimulering

Slob refereert aan de nationale actie voor Haïti en de toezegging die minister Bos donderdagavond deed: werknemers die overtollige vakantie-uren aan giro 555 schenken, hoeven daarover geen premies en belasting te betalen Slob: “Zulke fiscale stimulansen zouden we structureler moeten inzetten. Wat is er mooier dan dat we op zo'n dag tegen elkaar zeggen: vandaag werkt Nederland samen voor Haïti, dus wie vandaag een dagsalaris schenkt betaalt daarover geen premies en belastingen.”

Vrijwilligerswerk is samenbindend

Vrijwilligerswerk verdient een hogere status, vindt de ChristenUnie. Slob: “Andere partijen zetten alles op alles om de arbeidsparticipatie te vergroten, en dan hebben ze het uitsluitend over betaalde arbeid. Maar laten we nu eens nagaan: ik heb vandaag een hospice, een verzorgingstehuis en een basisschool bezocht. Op al die plekken zorgen vrijwilligers voor kwaliteit en toegevoegde waarde. We moeten in Nederland echt af van het idee dat vrijwilligerswerk alleen iets is voor wie geen betaalde baan wil of kan krijgen. Iets 'voor niks doen' betekent doorgaans dat mensen supergemotiveerd en met plezier bezig zijn. Hoe samenbindend dat werkt, zie je ook op zo'n avond dat iedereen belangeloos bezig is voor Haïti. We hebben met elkaar een maatschappelijk kapitaal waaruit veel meer rendement gehaald zou kunnen worden als betaalde arbeidsparticipatie niet boven alles gesteld zou zijn. Volgens mij vond zelfs collega Rutte, van de zelfbenoemde hardwerkende-Nederlanderspartij, het een eer om gisteravond vrijwillig telefonist te zijn!''

10 jaar ChristenUnie

De ChristenUnie viert vrijdag 22 januari haar tiende verjaardag. Volgende week zaterdag is er een jubileumcongres, maar vandaag brengt Slob werkbezoeken in Zuid-Holland en Brabant. Slob: “De ChristenUnie bestaat door en voor al die lokale enthousiastelingen die niet zoals ik een salaris verdienen aan de politiek maar die zich vele uren per week belangeloos inzetten voor de partij.”

Labels
Arie Slob
Verkiezingen

« Terug

Nieuwsarchief > 2010 > januari