Rouvoet wil nieuw welvaartsbegrip

Rouvoet - foto Marie Cecile Thijswoensdag 27 januari 2010 11:54

Vicepremier André Rouvoet pleit voor een nieuw welvaartsbegrip. Waarden als duurzaamheid, rentmeesterschap en soberheid moeten daarin zwaarder mee wegen. Dat zegt Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl. Het Bruto Nationaal Product, dat nu wordt gebruikt als mate van welvaart, is niet altijd het ideale ijkpunt, aldus Rouvoet.

"Duurzaamheid en rentmeesterschap zouden meer moeten worden verdisconteerd in de economische parameters", legt Rouvoet uit.

"Je krijgt dan een evenwichtiger beeld. Ik zou in dat opzicht nog wel wat denkwerk met elkaar willen verrichten."

Crisis
Rouvoet vindt dat de crisis kansen biedt voor het definiëren van een nieuw welvaartsbegrip. In zijn ogen kunnen de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving niet terug naar de periode van voor de economische crisis.

"Er is niets mis mee om een zeker element van soberheid mee te nemen in ons welvaartsbegrip. We worden niet per definitie ongelukkiger als we op een aantal fronten met minder genoegen nemen."

Rouvoet doelt hierbij op de gevolgen voor milieu en energie van ons huidige handelen. Belangrijke uitgangspunten voor de vicepremier zijn ook sociale rechtvaardigheid en solidariteit met de allerarmsten in de wereld die de prijs betalen voor de westerse consumptie.

Besef
Rouvoet geeft aan dat zijn idee voor een nieuw welvaartsbegrip niet direct te realiseren is: "Een nieuw welvaartsbegrip kan niet bij wet worden afgekondigd. Het besef zal bij de burger, maar ook bij het bedrijfsleven en de banken moeten gaan groeien."

Daarom waagt hij zich ook niet aan een planning voor het bedenken van een nieuwe manier om welvaart te meten.

Bezuinigd
"Allereerst moeten we beseffen dat de crisis nog niet voorbij is en dat er nog moet worden bezuinigd. Daarom zijn we bezig met de heroverwegingen. De schakelaar moet echt om."

Rouvoet wijst erop dat het hierbij niet alleen gaat om bezuinigingen, maar ook om kansen om Nederland beter te maken. "Al deze ingrepen kunnen uit oogpunt van rechtvaardigheid beter vanuit een christelijk-sociale coalitie genomen worden, dan door een centrum-rechtse."

(www.nu.nl)

Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Rouvoet wil nieuw welvaartsbegrip'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > januari