Roel Kuiper: ,,Het hart moet terug"

RoelKuiper610x175maandag 08 maart 2010 05:30

De PVV en D66 zijn over hun top heen. Het CDA moet terug naar haar kern. De ChristenUnie biedt antwoord op vragen wat de ziel van de samenleving is. Dit zei ChristenUnie-senator Roel Kuiper in het EO radioprogramma 'EO op zaterdag'. In deze uitzending blikte Kuiper terug op de politiek van de afgelopen jaren. ,,We zijn al sinds Fortuyn op zoek naar wat ons samen bindt. Toen dit kabinet aantrad was er een kabinet dat van de samenleving wilde zijn. Dat was een historische kans."

De glans ging echter van het kabinet af. ,,Helaas. Ik denk dat partijpolitiek hier een grote oorzaak van is”, aldus Kuiper. Alhoewel Nederland rijk en gelukkig is, is men ook ontevreden over de politiek. Volgens Kuiper is dat voor een deel te verklaren vanuit het zoeken naar identiteit. ,,Als je luistert naar PVV stemmers, dan hoor je vaak “het moet maar eens anders”. Ik zie dat als een mislukking van partijen in het centrum om een nieuw verhaal te vertellen over waar we naar toe gaan met Nederland.”

Kuiper denkt wel dat Wilders over zijn top heen is: ,,er is een grote druk op hem. Hij moet zichzelf steeds weer overschreeuwen. Sommige kranten schreven zelfs dat hij door het lint ging in Londen. Ik denk dat het zo is dat de PVV nu al bezig is om over haar top te gaan. Voor D66 zal het heel moeilijk worden om inderdaad meer dan 20 zetels te halen. De strijd zal denk ik gaan tussen PvdA en CDA. Zij zullen als middenpartijen antwoord moeten geven op vragen wat nu het hart van onze samenleving is.”

,,Ik denk wel eens: maakt het nu heel veel uit als ChristenUnie of je met CDA of PvdA samenwerkt. Wij zijn als ChristenUnie zeer teleurgesteld over het samenwerken met het CDA wanneer het gaat om het realiseren van een Christelijke agenda. Ik durf de stelling wel aan dat het daarvoor niet uitmaakt met wie je aan tafel zit, het CDA of de PvdA.”

,,Het verhaal van de ChristenUnie is een verhaal van verbinden. Een overheid die opkomt voor kwetsbaren, die bezielend is en niet alleen opkomt voor de materiële belangen. Ik ben bang dat dit laatste het verhaal van het CDA is. Dat is in ieder geval hoe ik ze in de afgelopen jaren ervaren heb. Ik verwacht van het CDA dat ze weer teruggaat naar haar Christelijke waarden. Daar roep ik ze toe op.”

U kunt de uitzending hier terugluisteren

Labels
Eerste Kamer
In de media

« Terug

Reacties op 'Roel Kuiper: ,,Het hart moet terug"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > maart