André Rouvoet krijgt Thorbeckeprijs 2003

18-11-2003 12:16 18-11-2003 12:16

„Het grote verhaal motiveert”

DEN HAAG - ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet kreeg gisteravond de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. De jury, onder leiding van de Leidse hoogleraar parlementaire geschiedenis Van den Berg, roemde zijn vakmanschap en zijn stijl van debatteren. Doorslaggevend was het respect voor de diepe overtuiging van de politicus.

De Vereniging Thorbecke heeft als doel het debat over de democratie te bevorderen. Daartoe organiseert de vereniging lezingen en debatavonden. Nu de verkiezing tot politicus van het jaar door de parlementaire pers niet meer bestaat, is de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid de meest prestigieuze prijs die een politicus in de wacht kan slepen. De prijs voor politieke welsprekendheid ging eerder naar de oud-fractievoorzitters Bolkestein (VVD), Van Mierlo (D66) en Rosenmöller (GroenLinks).

Behalve de fractievoorzitter van de ChristenUnie waren ook de fractievoorzitters van VVD en GroenLinks, Van Aartsen en Halsema, genomineerd, evenals de kamerleden Van Bommel (SP), Eurlings (CDA), Van der Ham (D66), Hofstra (VVD) en Verburg (CDA).

Was u verrast door de toekenning?
„Ja, zeker als je ziet wie de prijs eerder hebben gekregen en wie de andere genomineerden waren. Die hebben zich zeker bewezen in het politieke debat.”

Opmerkelijk dat een nazaat van Groen van Prinsterer de Thorbeckeprijs krijgt?
„Gelukkig heeft de prijs niets met het liberale gedachtegoed te maken, anders zou ik hem ook niet zonder meer hebben geaccepteerd. Het gaat hier om retorica in het debat. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zei een hoogleraar dat we een tweepartijenstelsel nodig hebben om weer scherpe politiek-ideologische debatten te krijgen. Het feit dat een fractievoorzitter van een kleine fractie met drie zetels deze prijs krijgt, is een krachtig argument tegen deze redenering.

Ik ben erg blij met de passage in het juryrapport dat de diepe overtuiging van waaruit ik mijn werk mag doen, doorslaggevend is geweest.”

Wat is dan uw geheim?
„Het is fijn dat mensen mooie dingen zeggen over je politieke optreden, je effectiviteit en je vakmanschap. Dat streelt de ijdelheid en dat is mooi. Maar het gaat voor ons als ChristenUnie-fractie dieper. We brengen de dingen op onze manier in het debat naar voren omdat we er vast in geloven. Het grote verhaal motiveert.”

Geniet u van het politieke debat?
„Ja, ik ga het debat in en buiten de Kamer graag aan. Maar debatteren staat voor mij niet los van de inhoud. Ik wil niet debatteren om het debatteren.”

Bron: Reformatorisch Dagblad, Gerard Vroegindeweij
Labels
André Rouvoet
In de media
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'André Rouvoet krijgt Thorbeckeprijs 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2003 > november

Geen berichten gevonden