Oud-Statenlid ChristenUnie-wethouder in De Bilt

24-02-2004 17:10 24-02-2004 17:10

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie regio

DE BILT - Niet de SGP, maar de ChristenUnie levert een wethouder voor het nieuwe college van De Bilt. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Het gaat om oud-Statenlid Marjan Haak-Griffioen uit Soest. Aanvankelijk mocht de SGP een wethouder naar voren schuiven, maar alle kandidaten haakten af.

Naast de ChristenUnie nemen VVD en CDA plaats in het nieuwe gemeentebestuur. Het college wordt 1 maart gepresenteerd en heeft gedoogsteun van de SGP, de Onafhankelijke Raadsfractie (ORF) en Algemeen Belang De Bilt/Bilthoven (ABBB). Samen zijn zij goed voor 17 van de 27 raadszetels.

Marjan Haak was van 1991 tot 2003 lid van de Provinciale Staten van Utrecht, waarvan een aantal jaren als fractievoorzitter. Ook was ze voorzitter van de commissie cultuur en economie. Ze krijgt in De Bilt de portefeuilles algemeen bestuurlijke zaken, milieu, verkeer en vervoer, zorg, ruimtelijke ordening en natuur en landbouw. Raadslid Han IJssennagger wordt voor de VVD wethouder, een functie die hij ook van 1998 tot 2000 vervulde. Een VVD-raadslid dat het niet eens is met zijn benoeming, stapt uit de partij en begint een eenmansfractie. Voor het CDA treedt Karin Stadhouders toe. Ook zij heeft ervaring in De Biltse gemeentepolitiek.

Het vorig college, bestaande uit CDA, PvdA, GroenLinks en D66, werd in december naar huis gestuurd. De gemeenteraad was niet tevreden over de samenwerking tussen college, raad en ambtenaren.

De rol van de SGP is opmerkelijk. In december stemde de partij niet voor de motie van wantrouwen. Vervolgens nam de SGP wel deel aan de coalitiebesprekingen. Fractievoorzitter Slootweg uit Maartensdijk, woonplaats van SGP-leider in de Tweede Kamer Bas van der Vlies, zag de wethouderspost om privé-redenen niet zitten. Vier andere SGP-kandidaten van buiten de gemeente De Bilt zagen ook af van de functie. Dit hield vooral verband met de korte collegeperiode van twee jaar en de verhuisplicht naar de gemeente De Bilt.

Zie ook:

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Oud-Statenlid ChristenUnie-wethouder in De Bilt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2004 > februari

Geen berichten gevonden