Raadslid ChristenUnie wint zaak tegen Panorama

03-06-2004 18:24 03-06-2004 18:24

De Raad voor de Journalistiek heeft in haar uitspraak van 25 mei jl. de klacht van Tjitske Kuiper-De Haan, raadslid voor de ChristenUnie in Barneveld, tegen de hoofdredactie van Panorama gegrond verklaard. De Raad noemt de door Panorama gehanteerde journalistieke methode ‘onzorgvuldig’. Kuiper had de klacht mede ingediend namens de ChristenUnie, omdat het gewraakte artikel ook schadelijk was voor de ChristenUnie als partij.

De Raad voor de Journalistiek heeft in haar uitspraak van 25 mei jl. de klacht van Tjitske Kuiper-De Haan, raadslid voor de ChristenUnie in Barneveld,  tegen de hoofdredactie van Panorama gegrond verklaard. De Raad noemt de door Panorama gehanteerde journalistieke methode ‘onzorgvuldig’. Kuiper had de klacht mede ingediend namens de ChristenUnie, omdat het gewraakte artikel ook schadelijk was voor de ChristenUnie als partij.
 
Panorama had in december vorig jaar door middel van undercoverjournalistiek ingrediënten verzameld voor een verhaal in hun kersteditie over de ‘christelijke barmhartigheid’ in Barneveld als ‘streng calvinistisch’ dorp op de Veluwe. De journalist van Panorama deed zich voor als kraker en vroeg om eten aan de deur bij Kuiper. Op datzelfde moment werd Kuiper op afstand met een telelens gefotografeerd, waardoor zij de zaak niet vertrouwde. Het artikel bevatte verschillende onjuistheden, was bijzonder negatief over de barmhartigheid in het dorp en heeft in de gemeente Barneveld tot veel verontwaardiging geleid.
 
‘Journalistiek onzorgvuldig’
De Raad voor de journalistiek stelde Kuiper in het gelijk en oordeelde dat Panorama onterecht gebruik had gemaakt van het middel undercoverjournalistiek. Er is naar het oordeel van de Raad ‘geen sprake van het aan de kaak stellen van een misstand, waardoor de werkwijze van verweerder zou kunnen worden gerechtvaardigd’. ‘Panorama heeft met zijn handelwijze jegens klagers journalistiek onzorgvuldig gehandeld en grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is.’
 
Obligaat vooroordeel
De ChristenUnie is dik tevreden met deze uitspraak en ziet hierin ook een ondersteuning voor het aan de kaak stellen van een breder in de media levend obligaat vooroordeel over christenen en christelijke politiek. Door dit vooroordeel komt de inhoudelijke bijdrage van de christelijke politiek aan het publieke debat in veel media vaak onvoldoende tot zijn recht.
Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Raadslid ChristenUnie wint zaak tegen Panorama'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2004 > juni

Geen berichten gevonden