Gokhal in Huizen door referendum van de baan

02-07-2004 15:46 02-07-2004 15:46

Het referendum over de mogelijke komst van een gokhal in Huizen heeft een duidelijk ‘NEE’ opgeleverd. Vanuit de ChristenUnie Huizen heeft bestuurslid Johan Kardol een actieve rol in het ‘Comite Gokhal NEE’ gespeeld. "Uit menselijk oogpunt hadden we deze uitslag niet durven hopen, maar we mogen ons hierin door onze trouwe God geleid weten." Aanvankelijk leek het er op dat sommige partijen toch de mogelijkheid open wilden houden de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen. Donderdag 1 juli heeft de gemeenteraad van Huizen echter met 25 tegen 1 stem voor een motie gestemd die de komst van een elektronisch casino verbiedt en waarmee het uitgaanscentrum mogelijk toch gered kan worden. In een lange vergadering, die zelfs leidde tot een schorsing vanwege opgelopen emoties, kwam de gemeenteraad tot dit bijna eensgezinde besluit.
Het college krijgt de opdracht om tijdens het zomerreces in overleg te gaan met de eigenaar van het uitgaanscentrum G. van Eijl en beoogd huurder H. van der Hulst. Uiterlijk voor de raadsvergadering van september moet het college met een nieuw raadsvoorstel komen aangaande het uitgaanscentrum. Tijdens dit overleg dient te worden uitgegaan van de zogenaamde nuloptie voor kansspelautomaten. Dit houdt in dat nergens in de gemeente Huizen een gokgelegenheid mag komen.
 
De gemeenteraad kiest voor een nuloptie omdat de bevolking heeft uitgesproken dat zij geen gokhal wil. De partijen maakten ook duidelijk dat na alle perikelen nu ook eigenaar Van Eijl over de brug moet komen. Van Eijl was reeds bereid de huur te verlagen zodat er met minder gokautomaten toch rendement te behalen is, maar dat is naar de mening van de raad niet voldoende.
 
Toen de gemeenteraad in het najaar met een nipte meerderheid instemde met de komst van een gokhal, kwam Jaap Rutger Kos, woordvoerder van het comité ”Gokhal Nee”, al snel met een initiatief voor een referendum. De beide noodzakelijke aanvraagrondes leverden een overweldigende hoeveelheid steunverklaringen op. En uiteindelijk gaf de uitslag van het referendum op 10 juni met 72 procent tegenstemmen duidelijk aan dat de Huizer bevolking geen gokhal wil. Gedwongen door deze uitslag moest de raad tot heroverweging overgaan van het in het najaar genomen besluit.
 
Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Gokhal in Huizen door referendum van de baan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2004 > juli

Geen berichten gevonden