Deltaplan behoud poldermolens Zuid-Holland dringend nodig!

maandag 11 oktober 2004 12:09

Deltaplan behoud poldermolens Zuid-Holland dringend nodig!

De Statenfractie SGP/ChristenUnie in Zuid-Holland maakt zich ernstig zorgen over de staat van onderhoud van de molens in Zuid-Holland. Veel molens moeten dringend worden gerestaureerd of hebben een flinke onderhoudsbeurt nodig. Hiervoor is echter geen geld beschikbaar. Statenlid Gerrit Wim van Veelen is bang dat molens zullen verdwijnen als niet snel geld beschikbaar komt. Hij wil daarom dat er snel een Deltaplan voor het behoud van de molens komt.
 
Van Veelen vraagt Gedeputeerde Staten hoe deze wil om gaan met de molenproblematiek.
Nederland heeft nog ongeveer nog 1200 molens over, waarvan het merendeel in Zuid-Holland staan. Deze molens zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse en in het bijzonder de Zuid-Hollandse cultuurhistorie. Het complex in Kinderdijk komt zelfs voor op de werelderfgoedlijst van de Unesco, maar ook op andere plaatsen en regio´s in de provincie staan molens die het waard zijn om behouden te blijven voor het nageslacht.
 
In 2007 wordt het Jaar van de Molen gehouden omdat op dat moment het 600 jaar geleden is dat de eerste poldermolen in gebruik werd genomen. “Het zou vreemd zijn om het Jaar van de Molen te vieren, terwijl een groot deel van het molenbezit in slechte staat (van onderhoud) verkeerd”, aldus Van Veelen. “Het wordt hoog tijd dat de provincie de verantwoordelijkheid op zich neemt om de poldermolens voor het nageslacht te redden. Nu kan het nog, straks is het gewoon te laat.”
 
De SGP/ChristenUnie wil dat de provincie in overleg met het rijk een deltaplan opstelt, met het doel de molens te behouden. Ook zal de provincie hier geld voor uit moeten trekken, terwijl ook marktpartijen uitgedaagd moeten worden financiën beschikbaar te stellen.
 
Veel poldermolens kampen volgens met achterstallig onderhoud of moeten nodig worden gerestaureerd. Volgens berekeningen van de Vereniging De Hollandsche Molen kost dit onderhoud gemiddeld €15.000 per jaar en een volledige restauratie gaat ongeveer € 500.000 per molen kosten. Bij een keuze voor groot onderhoud kan een molen het gemiddeld 25 jaar uitzingen zonder al te grote uitgaven.

Klik hier voor de schriftelijke vragen
Bezoek de website van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
Verschillende media besteden aandacht aan de gestelde vragen:
Reformatorisch Dagblad
Nu.nl
Novum nieuws
Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Deltaplan behoud poldermolens Zuid-Holland dringend nodig!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2004 > oktober

Geen berichten gevonden