Raadslid in WAO wil minder verdienen

maandag 18 oktober 2004 13:31

Bron: Nederlands Dagblad, van onze redactie regio

Vergoeding brengt raadslid Ede in problemen

EDE - Een raadslid van de ChristenUnie in Ede wil minder verdienen zodat hij zijn WAO-uitkering kan behouden, maar dat blijkt onmogelijk. De ChristenUnie-fractie van Ede vraagt minister Remkes de Gemeentewet aan te passen.

Het Edese raadslid, de 59-jarige Marten Idema, is een aantal jaren geleden vanwege ernstige hartklachten volledig arbeidsongeschikt verklaard. Maar hij is volgens de fractie niet geschikt voor een leven 'achter de geraniums'. Daarom zorgde Idema zelf voor een aanvullende parttime baan in het bedrijfsleven. Dat werk heeft hij opgezegd toen hij als raadslid werd verkozen.

De ChristenUnie-fractie vindt Idema een ,,heel goed raadslid'' en wil hem niet kwijt. Zelf is Idema ook tevreden over zijn raadswerk. Het lukt hem om elke dag zijn vereiste vier uur rust te nemen en tegelijk te voldoen aan zijn plichten als volksvertegenwoordiger. Als het slechter gaat, mag hij rustig aan doen.

Vorig jaar zomer ontstond er een probleem. Idema bleek naast zijn WAO-uitkering iets te veel (15,44 euro per maand) raadsvergoeding te krijgen. Daarom keerde uitkeringsinstantie UWV GAK hem nog maar de helft van zijn oorspronkelijke uitkering uit. Dat leverde hem een ,,financieel probleem'' op.

Hij wil graag iets minder raadsvergoeding krijgen, zodat hij raadslid kan blijven én zijn volledige uitkering kan behouden. Maar dat mag niet volgens de Gemeentewet. Hij mag alleen minder verdienen als de raad besluit de raadsvergoeding collectief te verlagen. Dat gebeurt niet, want dan zouden alle raadsleden benadeeld worden vanwege het probleem van één raadslid.

De ChristenUnie-fractie heeft Idema nog enige tijd aangehouden, om te zoeken naar een oplossing. Maar er blijkt geen wettelijke oplossing te zijn. ,,Uitkeringsinstanties kunnen niet anders'', zegt oud-Tweede Kamerlid Dick Stellingwerf, die in Ede woont en woordvoerder is in 'de zaak-Idema'. ,,De uitkeringskorting is terecht ingesteld, maar het levert wel onrechtvaardige situaties op.''

De fractie, gesteund door de Tweede-Kamerfractie van de ChristenUnie, heeft minister Remkes daarom in een brief om een wetswijziging gevraagd. Stellingwerf ziet een ,,simpele oplossing'': ,,Geef gemeenten de mogelijkheid om - op verzoek van een raadslid zelf - af te wijken van de standaarduitkering voor raadsleden.''

De ChristenUnie heeft dit plan eerder voorgesteld, tot nu toe zonder succes. De partij probeert nog één keer de politiek ervan te overtuigen dat het niet alleen om een financieel probleem gaat. Als dat niet helpt, moet Idema opstappen en weer een baan in het bedrijfsleven zoeken. ,,De regering zou deze zaak moeten benaderen vanuit het gehandicaptenbeleid'', vindt Stellingwerf. ,,Gehandicapten moeten de gelegenheid krijgen in de gemeenteraad arbeid kunnen verrichten. Er zijn ongetwijfeld meer mensen als Idema. Ik hoop daarom dat de politiek wakker wordt geschud. Dit is geen papieren probleem, het gaat om mensen van vlees en bloed.''

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Raadslid in WAO wil minder verdienen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2004 > oktober

Geen berichten gevonden