ChristenUnie Maassluis: Standbeeld van Abraham Kuyper

14-02-2005 21:36 14-02-2005 21:36

Bron: www.netwerk.tv

Uitzenddatum: Ma. 14 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Wilfred Scholten
Video: smalband / breedband (windows media player)

Moet er in Maassluis een standbeeld komen van voormalig minister-president Abraham Kuyper? Een beeld ter herdenking van de in Maassluis geboren Kuyper veroorzaakt veel beroering in de lokale politiek. In Netwerk reacties van onder andere minister-president Balkenende, minister Donner, Arie Slob (Tweede Kamerlid ChristenUnie) en gemeenteraadslid Kees Smits (ChristenUnie Maassluis)

'Enorm belangrijk'
Het Maasluise D66 opperde een jaar geleden de mogelijkheid voor een standbeeld van Kuyper (1837-1920) en diende vervolgens een motie in. Volgens de partij is Kuyper ‘enorm belangrijk geweest voor de Nederlandse samenleving. Hij heeft bijvoorbeeld de Antirevolutionaire Partij (ARP, een van de voorlopers van het CDA) opgericht, de eerste democratische partij.’

CDA en ChristenUnie steunen het voorstel van D66. De overige partijen uit de gemeenteraad (onder meer VVD en PvdA) zien niet zoveel in een standbeeld. Volgens de tegenstanders heeft Kuyper te weinig voor zijn geboorteplaats betekend en heeft hij er maar vier jaar gewoond. Bovendien, vinden zij, is er al een straat naar Kuyper genoemd en is er een plaquette op zijn geboortehuis bevestigd.

Stichting
Twee weken geleden stemde een meerderheid van de gemeenteraad tegen de komst van een beeld. Voorstanders hebben nu een stichting opgericht, zodat er een standbeeld kan worden gerealiseerd met particulier geld.

Grondlegger
Kuyper, die nog steeds als inspirator geldt voor onder andere minister-president Balkenende en minister Donner, was de grondlegger van het Nederlandse partijenstelsel en breidde het kiesrecht uit. In 1901 werd hij minister-president. Naast politicus was Kuyper theoloog, dominee en journalist.
 
Links:
Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Maassluis: Standbeeld van Abraham Kuyper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > februari

Geen berichten gevonden