Over de waarde van zorgvuldig afscheidnemen

Ed Anker_kleinwoensdag 24 maart 2010 10:44

Gistermiddag namen we afscheid van twee medewerkers. Afscheid nemen is bij ons een serieuze aangelegenheid. Meestal wordt daar wel een borrel voor georganiseerd, er zijn cadeaus, de betrokkenen worden toegespeecht en zij reageren daarop met een slotwoord.

Sytze Faber volgde de ChristenUnie aan het begin van de kabinetsperiode. Uit het boek dat hij daarover schreef (De wet van de koestal) bleek dat hem was opgevallen dat er in de fractie uitgebreid werd stilgestaan bij het afscheid van een stagiair die twee maanden bij ons is geweest. Dat is niet raar, of opvallend, dat is gewoon heel erg terecht. Onze medewerkers zijn enorm loyaal en werken keihard.

Zo stonden wij gisteren in een bar aan het Plein om afscheid te nemen van Mirjam en Martijn. We waren met een aantal Kamerleden en medewerkers en André kwam later ook nog even aanwaaien. Cynthia sprak Martijn toe. Martijn Giebel is hier ooit beginnen met een snuffelstage bij mij, dat werd een volledige stage, en daarna heeft hij nog een tijdlang het secretariaat voor mij en Cynthia gedaan naast zijn studie. Martijn had niet eens de ChristenUniefractie als eerste keus opgegeven toen hij een stageplek zocht, maar hij had uiteindelijk wel een vast contract. Goeie snuffelstage is dat geweest. We gaan hem missen.

Vervolgens mocht ik Mirjam toespreken. Mirjam Bikker heeft mij een tijd ondersteund met de portefeuille binnenlandse zaken. Naast haar werk hier was ze ook raadslid in Utrecht en dat is ze nog steeds. Mirjam en ik hadden een enorme gemeenteraadsklik en we hebben echt mooie tijden beleefd. Wederom iemand die we gaan missen.

Ik vind het overigens niet raar dat wij zo hechten aan een goed afscheid. In onze fractie werken we heel nauw met elkaar samen. De medewerkers hebben een belangrijke stem in de inhoud van het politieke werk. In een fractie die de inhoud altijd voorop stelt wordt dat uiteraard heel serieus genomen. Een aantal van onze medewerkers schrijft mee aan het verkiezingsprogramma. Vele avonden en weekenden gaan daar aan op; dat bij een baan die 'normaal' al hectisch is. De andere medewerkers lezen met de Kamerleden kritisch mee en doen bergen uitzoekwerk en ondersteunen de commissies die verschillende beleidsterreinen uitwerken Dus is er ook een medewerker mee als ik weer op een avond in Amersfoort over veiligheid zit te vergaderen. Anderen broeden op campagneplannen en zo gaat het hier door. En altijd op hoog niveau. Er worden geen concessies gedaan aan inhoud en kwaliteit.

Dus: in tijden waarin politici melden dat het best zwaar werk is in de politiek, vraag ik even aandacht voor de mensen die achter die politici staan. Zonder hen zou Den Haag stil vallen. Een groot compliment is op zijn plaats.

Ed Anker

Labels
Ed Anker
fractieblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2010 > maart