Keurmerk 'gezinsvriendelijke' bedrijven dit najaar

20100224_GMR_AMS_ROUVOET-10woensdag 24 maart 2010 15:16

Een keurmerk voor 'gezinsvriendelijke' bedrijven wordt dit najaar gelanceerd. Dat zegt demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) in het tweewekelijkse gesprek met NU.nl. Het keurmerk zorgt ervoor dat meer bedrijven rekening gaan houden met werknemers die gezin en werk willen combineren. "Dat kan op allerlei manieren, zoals flexibele begin- en eindtijden, maar ook door het wegnemen van culturele belemmeringen voor vaders die minder willen werken", legt Rouvoet uit.

De discussie over dit onderwerp is weer opgelaaid door het vertrek van Wouter Bos en Camiel Eurlings uit de politiek omdat ze meer tijd willen besteden aan hun gezin.

Criteria
Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het keurmerk moeten aan een aantal nog te ontwikkelen criteria voldoen. Te denken valt aan verschillende vormen van deeltijdbanen en meer mogelijkheden voor de werknemer om zelf zijn werktijden in te delen. Volgens Rouvoet krijgt hij na aanvankelijke aarzeling van bedrijven nu steeds meer steun voor dit keurmerk.

Kritiek op het keurmerk was dat het vooral in het belang van de werknemers zou zijn, want die krijgen de gelegenheid om bijvoorbeeld meer thuis te zijn gedurende de werkweek.

"Maar uit onderzoek is gebleken dat werkgevers ervan overtuigd zijn dat gezinsvriendelijk beleid ook in hún belang is," aldus Rouvoet. "De investeringen betalen zich zeker terug. Het levert minder stress en ziekteverzuim onder werknemers op, maar wel meer loyaal, betrokken en gemotiveerd personeel."

Arbeidsvoorwaarde
Rouvoet gaat ervan uit dat gezinsvriendelijkheid voor jonge werknemers een steeds belangrijkere arbeidsvoorwaarde gaat worden.

"Werkgevers krijgen goed in de gaten dat concurrentie op loon of secundaire arbeidsvoorwaarden als een auto het arbeidspotentieel niet groter maakt, maar wel duurder. Door gezinsvriendelijker te zijn, wordt de poel waarin je vist groter. Er komen dan meer vrouwen en mannen beschikbaar die voor je bedrijf willen werken, terwijl ze dat eerder nooit zouden doen."

(www.nu.nl, 24 maart 2010)

Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Keurmerk 'gezinsvriendelijke' bedrijven dit najaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > maart