ChristenUnie Dantumadeel: werkplicht deels opheffen

woensdag 27 april 2005 14:59

DAMWOUDE - Alleenstaande ouders hoeven in Dantumadeel niet verplicht aan het werk. Ze zijn ontslagen van de plicht tot solliciteren en mogen thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. Met deze principe-uitspraak gaat de gemeente Dantumadeel verder dan de richtlijnen van de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Bijna alle Nederlandse gemeenten en de rijksoverheid dringen aan op sollicitatieplicht voor met name de bijstandsmoeders.

Bron: Leeuwarde Courant

DAMWOUDE - Alleenstaande ouders hoeven in Dantumadeel niet verplicht aan het werk. Ze zijn ontslagen van de plicht tot solliciteren en mogen thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. Met deze principe-uitspraak gaat de gemeente Dantumadeel verder dan de richtlijnen van de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Bijna alle Nederlandse gemeenten en de rijksoverheid dringen aan op sollicitatieplicht voor met name de bijstandsmoeders.

CDA-wethouder Albert van der Ploeg had voorgesteld dat alleenstaande ouders van kinderen tot vijf jaar wel moeten werken, maar niet meer dan zestien uur per week en alleen als de opvang is gegarandeerd. ,,Dat is ek goed foar de bern. Want dan sjogge se ek ris in oar.''

De kleine christelijke partijen sputterden tegen, omdat ze vinden dat alleenstaande ouders de keuze moeten hebben om thuis te blijven. Tot verrassing van de ChristenUnie en de SGP kregen ze zonder veel discussie de steun van de FNP, Wietze Postma (CDA), Dantumadeel '82 en Sjerp de Jong.

De vrijstelling van de sollicitatieplicht geldt nu in Dantumadeel voor alleenstaande ouders van kinderen jonger dan vijf jaar. Als hun kroost op de basisschool zit, moeten ze maximaal achttien uur per week aan de slag. ,,Het is belangrijk dat ouders thuis blijven om hun kinderen normen en waarden bij te brengen'', aldus ChristenUnie-fractievoorzitter Ronald Dijksterhuis.

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Dantumadeel: werkplicht deels opheffen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > april

Geen berichten gevonden