Opvang in Ter Apel ontoelaatbaar

12-07-2005 18:31 12-07-2005 18:31

Bron: Algemeen Dagblad

Vier fracties in de Provinciale Staten van Groningen vinden dat er sprake is van een ,,ontoelaatbare situatie'' in het vertrekcentrum Ter Apel.

PvdA, ChristenUnie, SP en GroenLinks, die samen een meerderheid vormen in de Groningse Staten, roepen de Tweede Kamer op een parlementair onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in de vertrekcentra in Nederland. Ook vragen ze de gemeenteraad van Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, om het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ernstig te heroverwegen.

,,Er zijn vele aanwijzingen dat het COA zich niet aan de afspraken houdt'', aldus een gezamenlijke verklaring. ,,Er is een parlementair onderzoek nodig naar gang van zaken in de vertrekcentra en de consequenties van het terugkeerbeleid.''

Vertegenwoordigers van de vier partijen zijn onlangs op bezoek geweest in het vertrekcentrum, waar uitgeprocedeerde asielzoekers in hongerstaking zijn. Ze spraken er met de 40 bewoners.

De vier partijen zeggen begrip te hebben voor de actie omdat het perspectief van de hongerstakers volgens hen terugkeer is naar Syriƫ en Iran. ,,Dat dit volstrekt veilige landen zouden zijn, zoals de minister beweert, is een gotspe'', aldus de verklaring.

Volgens de vier partijen is het ook zo dat sommige uitgeprocedeerde asielzoekers niet worden teruggenomen door het land van herkomst. ,,Er moet op zeer korte termijn volstrekte helderheid komen over de vraag wanneer ze dan toch in Nederland mogen blijven.''

Verder stellen de partijen dat er in Nederland volgens hen geen enkele vluchteling zonder opvang op straat mag worden gezet. Maar getuigenverklaringen van uitgeprocedeerde asielzoekers laten er volgens hen geen twijfel over bestaan dat dit regelmatig wel gebeurt.

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Opvang in Ter Apel ontoelaatbaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > juli

Geen berichten gevonden