Netwerk: RijnGouweLijn: nieuw spoordebacle?

22-08-2005 21:01 22-08-2005 21:01

Verslaggeving: Albert Reinders
Video: smalband / breedband (windows media player)
 
Reportage over de omstreden aanleg van de RijnGouweLijn, een spoorverbinding van Gouda, dwars door Leiden, naar de kust bij Noordwijk. Het laatste deel van het traject lijkt nu al onhaalbaar, de kosten stijgen voordat er nog maar een meter is aangelegd en alom wordt getwijfeld aan de economische noodzaak. Doemt er na de Betuwelijn een nieuw
spoordebacle op?
 
Light-rail
De RijnGouweLijn is een light-rail, een soort kruising tussen een tram en een trein. De railverbinding zal lopen tussen Gouda en Leiden (RijnGouweLijn-Oost) en van Leiden naar Katwijk en Noordwijk (RijnGouweLijn-West). De kwaliteit van het openbaar vervoer zou ermee verbeterd worden, volgens de verantwoordelijken. Volgens de planning kan de RGL Oost in 2010 worden gebruikt.
 
Binnenstad
Voor een deel loopt het traject over bestaand spoor. Bij station Leiden Lammenschans takt de lijn volgens de plannen af om dwars door de historische binnenstad van Leiden te lopen. Dat levert immers extra reizigers op, zo stellen de Leidse bestuurders
 
Begroting
Juist dat deel van de plannen stoot op verzet. Zo’n light-rail door de binnenstad zal gevaarlijke verkeerssituaties met zich meebrengen, aldus de Fietsersbond. Bovendien is de begroting van de lijn al fors overschreden zonder dat er gebouwd is en is het volgens critici maar de vraag of het daadwerkelijk meer reizigers zal trekken.
 
Computermodellen
Het idee is dat er per dag zo’n 30.000 mensen met de RGL zullen reizen, en dat een groot deel van hen vanuit de regio zullen komen winkelen en werken in Leiden. Deze verwachting is gebaseerd op computermodellen en niet op een marktonderzoek, aldus belangenorganisatie STOOM.

Is de RijnGouweLijn vooral een prestigeproject? Netwerk sprak met wethouder Hessing en gemeenteraadslid Van As (ChristenUnie) van Leiden. Verder de Leidse belangenvereniging STOOM, reizigersvereniging Rover en de Fietsersbond.

Links:

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Netwerk: RijnGouweLijn: nieuw spoordebacle?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > augustus

Geen berichten gevonden