ChristenUnie Utrecht: Referendum koopzondagen is wassen neus!

06-10-2005 14:33 06-10-2005 14:33

College luistert niet naar Utrecht

Met grote verbazing heeft de ChristenUnie Utrecht kennis genomen van de extra koopzondagen op de woonboulevard. Uit de krant moest ze vernemen dat het college 4 extra koopzondagen toestaat omdat er gewerkt wordt aan de Europalaan. Dit zou vermindering van klandizie betekenen voor de bedrijven die hier gelegen zijn. Met de extra koopzondagen worden de inkomsten weer opgeschroefd.

'Belachelijk,' zo typeert Wim Rietkerk deze beslissing. ' Gaan we nu altijd als goedmakertje vergunningen afgeven aan gedupeerde bedrijven? Dit gaat de gemeente nog heel veel procedures opleveren. Bovendien wordt die weg toch aangepast zodat het verkeer beter door kan stromen? Alsof de woonboulevard hier later geen profijt van heeft! Trouwens niet alleen bedrijven hebben last van infrastructurele projecten. Genoeg burgers hebben hier ook mee te maken. Wat krijgen zij? Een extra parkeervergunning of een fiets? Waarom zou je nu alleen bedrijven compenseren? Het lijkt er op dat het college alleen oor heeft voor de schreeuwende bedrijven.'

De waarde van het referendum is bovendien gekelderd. Eerst gaf de Utrechter z'n mening over het stationsgebied. Wie nu de plannen bekijkt, ziet weinig van die mening terug. Op 1 juni was het weer zo ver, de burger mocht opnieuw zijn stem laten horen. Maar waarom eigenlijk?

Achteraf blijkt dat er volgens het college zoveel uitzonderingen zijn dat sowieso al een enorm deel van de winkels open mag zijn. Maar in plaats van actie te ondernemen om het aantal te verminderen, deelt het Utrechts college vergunningen uit om op zondagen open te zijn.

Het college zegt het referendum serieus te nemen, dat zijn loze woorden als het niet uit de daden spreekt. 'Je houdt geen volksraadpleging om je eigen mening bevestigd te zien, maar om te luisteren naar de burger,' aldus Rietkerk. Gelukkig beseffen enkele collegeleden dat ook. Het is alleen wel heel vreemd dat zo'n heikel punt vervolgens door drie wethouders en de burgemeester wordt doorgedrukt. Daar moet met de raad over door gesproken worden.

De afgelopen weken maakte het college goede sier met haar tien punten en de invulling er van. Het is maar wat je een resultaat noemt. De ChristenUnie is van mening dat het referendum op deze manier in ieder geval een farce is en heeft vragen gesteld.

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Utrecht: Referendum koopzondagen is wassen neus!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > oktober

Geen berichten gevonden