Ga dialoog aan met minderheden

06-12-2005 15:18 06-12-2005 15:18

Uitkomst conferentie Europese zusterpartijen ChristenUnie
 
Ruim 60 vertegenwoordigers van christelijke politieke partijen en organisaties uit heel Europa hebben in Leuven opgeroepen tot een blijvende dialoog met de verschillende etnische en religieuze minderheden. Dit is de uitkomst van de conferentie ‘Etnische en religieuze diversiteit in Europa’ van de European Christian Political Movement (ECPM).
 
Vanuit een christelijk-sociale visie op diversiteit in de Europese landen roept de ECPM op tot deze dialoog. Problemen binnen de samenleving, die zorgen voor een negatieve houding ten opzichte van andere etnische groepen, kunnen zo eerder gesignaleerd worden. Hierdoor hoeven spanningen en angst ten opzichte van andere groepen niet zo hoog op te lopen.   
 
Verschillende sprekers en workshopleiders gaven hun visies op het thema. ChristenUnie-voorman André Rouvoet sprak over de houding van een christelijke partij ten opzichte van de islam. “Het grootste probleem in de samenleving van vandaag is niet islamisering, maar secularisatie”, sprak Rouvoet.
 
De ECPM is sinds april 2004 gegroeid van acht deelnemende partijen naar een breed gedragen platform met een Europees bestuur en rechtspersoonlijkheid. Tijdens de conferentie vond het 1e Congres plaats. De leden van de ECPM, 11 politieke partijen spraken over de activiteiten die ze willen ontplooien. “We willen elkaar als zusterpartijen ondersteunen, onderlinge bezoeken en trainingen organiseren, nadanken over thema’s”, zegt Gerard Geijtenbeek, vice-voorzitter van de ECPM en internationaal secretaris van de ChristenUnie. Er is ook afgesproken dar dat de volgende conferentie in het voorjaar van 2006 in Letland zal worden gehouden en dat er jaarlijks een congres in Brussel zal plaatsvinden.
Labels
Internationaal

« Terug

Reacties op 'Ga dialoog aan met minderheden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > december

Geen berichten gevonden