Energiebeleid heeft ambitie nodig

16-12-2005 19:04 16-12-2005 19:04

Denktank ChristenUnie wil meer ambitie voor duurzame energievoorziening
 
We moeten af van de ‘pappen-en-nathouden’ sfeer die rondhangt in het Nederlandse energiebeleid. Duidelijke keuzen zijn nodig. Door het energiebeleid in stroomlijn te brengen met ambitieuze duurzaamheid- en besparingsdoelstellingen kunnen we die keuzen ook daadwerkelijk maken. Dat is de conclusie van de vandaag gepresenteerde energienota ‘Stroomlijnen. Op weg met duurzame energie’ van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie.
 
De overheid moet ambitieuzer zijn in haar duurzaamheid- en besparingsdoelstellingen. Er wordt te weinig ingezet op energiebesparing en energieverbruik wordt op geen enkele manier geremd. Het halfslachtig beleid van minister Brinkhorst moet doorbroken worden. De laatste energienota van minister Brinkhorst, Nu voor later, vraagt wel aandacht voor de urgentie van energieproblematiek. Maar echte stappen worden geschuwd.
 
Faciliterende maatregelen moeten in stroomlijn komen met de doelstellingen. Concrete stappen naar een meer duurzame toekomst kunnen aantrekkelijker en ook makkelijker gemaakt worden. Een gericht en gebalanceerd subsidiebeleid is nodig om breed in te zetten op de kansen van diverse alternatieve vormen van opwekking. Innovatie en onderzoek hebben een nieuw elan nodig, en besparen is nog steeds een optie die weinig negatieve kanten kent. Ook biedt een lokale oriëntatie in de energievoorziening, met duurzame toepassingen op kleinschalig niveau, mogelijkheden om de anonimiteit terug te dringen en mensen bewust worden van hun energieverbruik.
De energienota van het wetenschappelijk instituut van ChristenUnie concludeert dat we niet alleen op weg moeten naar een verre toekomst waarin de voorziening duurzaam is, maar nu al prioriteit moeten leggen bij duurzame toepassingen in de energiemix van vandaag.
 
Op 16 december organiseert het WI het symposium Stroomlijnen, waar het eerste exemplaar van de energienota wordt gepresenteerd en aangeboden aan Arie Slob, Tweede-Kamerfractie van de ChristenUnie.   
Labels

« Terug

Reacties op 'Energiebeleid heeft ambitie nodig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > december

Geen berichten gevonden