Energiebesparing van twee procent haalbaar

17-12-2005 14:03 17-12-2005 14:03

Bron: Nederlands Dagblad
 
AMERSFOORT - Een energiebesparing in Nederland van twee procent is haalbaar. Wel is die besparing relatief duur. Dat zei professor Klaas van Egmond, directeur van het Milieu en Natuurplanbureau RIVM, gisteren op een bijeenkomst van de ChristenUnie over duurzame energie.
 
In opdracht van minister Brinkhorst (Economische Zaken) onderzoekt het planbureau momenteel of zo'n besparing haalbaar is. De bewindsman zette in op 1.3 of later 1.5 procent energiebesparing. De Tweede Kamer vindt een verdergaande energiebesparing noodzakelijk. Volgens Van Egmond zijn er op diverse terreinen nog flinke besparingen mogelijk. Hij denkt aan het verkeer en met name de zware voertuigen. Ook is nog altijd zeventig procent van de woningvoorraad niet of weinig geïsoleerd. Een besparing van energieverbruik over de hele linie met twee procent is dan realistisch. De prijs die daarvoor moet worden betaald, is relatief hoog. Dat is echter betrekkelijk omdat de wereldolieprijs hoog is en waarschijnlijk hoog blijft, aldus Van Egmond.
 
Ook in het rapport 'Stroomlijnen' dat gisteren door het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie werd gepresenteerd en aan Kamerlid Arie Slob werd aangeboden, wordt een energiebesparing van twee procent als doelstelling vermeld. Slob onderschreef de rode lijn uit het rapport dat het beleid van minister Brinkhorst te kenmerken is als ,,pappen en nathouden''. Het Kamerlid noemde het ,,beschamend'' dat de overheid de aardgasbaten als ,,grabbelton'' gebruikt'' in plaats van die gelden te benutten voor toekomstgerichte duurzame energie.
 
Professor Henk van den Berg, een van de auteurs van het rapport, benadrukte dat het beter is nu vrijwillig in actie te komen dan straks te worden gedwongen. Veel van de risico's omtrent klimaatverandering en schaarse energiebronnen zijn genoegzaam bekend om maatregelen te treffen. Toch is er bij overheid en de burgers onvoldoende gevoel voor urgentie voor de problemen. Het rapport komt met tal van concrete maatregelen en roept de regering op veel meer te investeren in technologie die duurzame energie moet stimuleren.
 
De RIVM-onderzoeker onderschreef het dreigingsbeeld. ,,Ik ben wel bezorgd, het gaat harder dan we dachten'', vatte hij de meest recente ontwikkelingen samen. Van Egmond doelde daarbij op de mogelijkheid dat de warme golfstroom langs West-Europa afbuigt en het klimaat hier snel kouder wordt. Ook lijkt de zeespiegel sneller te stijgen. Als onderzoeker krijgt hij ,,kromme tenen'' van Verhagen (CDA) die het kabinet oproept de energiebelasting terug te geven aan de burger. ,,Dat is heel slecht'', weet de onderzoeker.
 
In de publicatie wordt ook een verband gelegd met de derde wereldproblematiek. Als de leus 'eerst de auto en dan Kyoto' in China wordt toegepast, is 70 procent van alle olievoorraden nodig. In Nederland zijn we kritisch over het energieverbruik van Amerikanen, zei Van den Berg. Maar Serviërs kijken net zo kritisch naar Nederland, om maar niet te spreken van de inwoners van India. ,,Wanneer elke wereldburger zo veel energie verbruikt als wij dat doen is er simpelweg te weinig.''
Labels

« Terug

Reacties op 'Energiebesparing van twee procent haalbaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > december

Geen berichten gevonden