Blowverbod in Amsterdam

23-12-2005 14:30 23-12-2005 14:30

AMSTERDAM (ANP) - Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met de invoering van een blowverbod voor gebieden waar veel overlast is van wiet rokende jongeren. Burgemeester Cohen mag voor de duur van een jaar een blowverbod afkondigen voor specifieke pleinen of straten.
 
Als na een jaar blijkt dat het werkt, zal de gemeente het instrument blijven gebruiken. De PvdA, de grootste partij in de hoofdstad, had lange tijd moeite met het voorstel van het college voor een paar jaar een blowverbod in te voeren. Uiteindelijk ging de partij akkoord met een proefperiode van een jaar. De linkse partijen zijn tegen het verbod. Ze menen dat het niet te handhaven is en dat er geen aanwijsbare relatie is tussen blowen en overlast.
 
Het blowverbod is een idee van een buurtregisseur in stadsdeel De Baarsjes. Rond het Mercatorplein, waar veel coffeeshops zijn, klaagden veel buurtbewoners over blowende tieners die rondhangen, urineren in portieken, de toegang tot woningen belemmeren, deuren bekladden, voorbijgangers bespugen en schreeuwen. Uit onderzoek van de politie bleek dat op minstens twintig plaatsen in Amsterdam sprake is van softdrugsgerelateerde hinder.
 
De Amsterdamse politie liet eerder al weten een blowverbod makkelijk te kunnen handhaven, net als het al bestaande alcoholverbod. Jongeren die een stickie roken of wiet op zak hebben, krijgen een boete van 45 euro. Onder de 16 jaar bedraagt de boete 22,50 euro. De maatregel zal worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
 
Ook in de Tweede Kamer wordt gesproken over een blowverbod. Eind november kwamen de VVD en de ChristenUnie met een voorstel voor een verbod op het gebruik van (soft)drugs in de openbare ruimte, dat steun kreeg in de Kamer. Met het blowverbod op straat en in openbare gelegenheden willen de partijen de verloedering in de openbare ruimte aanpakken.
Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'Blowverbod in Amsterdam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2005 > december

Geen berichten gevonden