Voordewind: Halsema heeft blinde vlek voor discriminatieartikel

02-04-2010 17:08 02-04-2010 17:08

GroenLinksleider Femke Halsema heeft een blinde vlek voor haar eigen overtuiging als het gaat om discriminatie. Femke Halsema wil de EO en andere christelijke organisaties beletten nog langer subsidie te ontvangen van de overheid, omdat deze organisaties zouden handelen in strijd met artikel 1 van de Grondwet. Dat zegt Joel Voordewind.

Andries Knevel beweerde in het tv-programma Moraalridders dat zijn omroep alleen christenen aanneemt. Dat vond Halsema onacceptabel en indruisen tegen de wet. Want de sollicitant zou bij geschiktheid en bereidheid de doelstelling te onderschrijven, gewoon aangenomen moeten worden.

Blinde vlek

Daarmee erkent Halsema niet de waarde van het stellen van functie- en gedragseisen, zoals het gelovig-zijn. Erger nog; ze heeft een blinde vlek voor haar eigen overtuiging.

Discriminatie is onderscheid maken op een niet ter zake doende feit. Artikel 1 van de Grondwet zegt dat gelijke ­gevallen gelijk moeten worden behandeld. Essentieel is dus om te bepalen of het in een betreffend geval gaat om gelijke of ongelijke gevallen, en of je onderscheid mag maken op grond van het feit of mensen geloven of niet. Geloven is voor christenen een zeer ter zake doende feit. Het zegt namelijk iets over hun gehele levensovertuiging en levenshouding. Het is niet een ideologie zoals je dat nog bij GroenLinks zou kunnen voor­onderstellen. Christen-zijn betekent ook dat je Gods leiding zoekt voor de invulling van je leven op zowel werk- als privégebied.

Volgens Halsema gaat de vrijheid van het individu altijd boven de vrijheid van een organisatie. Maar die stelling gaat niet op voor haar eigen partij. Als mensen zich privé niet gedragen naar de overtuiging van GroenLinks, bijvoorbeeld omdat ze rijden in een 'PC-tractor', dan wordt het ook lastig bij de partij binnen te komen. Zoals het ook voor de Partij van de Dieren lastig wordt zich te laten vertegenwoordigen door een boer die niets moet hebben van biologisch boeren. Deze lijn doortrekkend, komt Halsema al helemaal in de problemen als het gaat om Joodse maatschappelijke organisaties, ouderenorganisaties, de moslimroep, het Leger des Heils, of andere op levensbeschouwelijke grondslag werkende zorg- of onderwijsinstellingen. Wat te denken van het feministische blad Opzij dat geen mannen aanneemt.

Neutraal?

Kortom, de overheid zou uiteindelijk alleen nog maar neutrale organisaties kunnen financieren. Maar wat en wie is neutraal? Elke organisatie werkt op basis van wereld- en mensvisies, heeft principes en een idee van gewenste gedragingen. Dat onderscheidt de ene organisatie van de andere. Dat geeft onze samenleving kleur en pluriformiteit, en dat geeft mensen iets om voor te kiezen. Tenzij mevrouw Halsema terug wil naar een communistische samenleving, het ideaal van de CPN, een van de voorlopers van GroenLinks. Met haar houding denkt Halsema zich mijns inziens te moeten onderscheiden van de pragmatische sociaal-democraat Job Cohen. Ik zou mevrouw Halsema willen uitdagen de kiezer duidelijkheid te geven. Laat ze er dan gelijk bij zeggen of ze ook de ­vrijheid van onderwijs, evenzeer een grondrecht, de nek wil omdraaien.

 

 

 

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Voordewind: Halsema heeft blinde vlek voor discriminatieartikel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden