ChristenUnie wil alcoholvrije sportkantine bij jeugdwedstrijd

NB_biertap_alcohol_109493-61007-04-2010 19:59 07-04-2010 19:59

De ChristenUnie pleit voor alcoholvrije sportkantines tijdens jeugdwedstrijden. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,De drempel om alcohol te gebruiken moet omhoog daar waar jongeren aanwezig zijn. Er zijn al sportclubs die dit beleid hanteren. Ik pleit voor een landelijke aanpak op dit terrein.”

Nog teveel minderjarige jongeren kunnen alcohol kopen in sportkantines. Uit cijfers van STAP blijkt dat de naleving van leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop in sportkantines meestal onder de 38% ligt, soms zelfs onder de 10%. Minister Klink moet de druk op gemeenten opvoeren zodat zij afspraken met sportclubs maken. Daarvoor pleit Voordewind woensdag bij de behandeling van de Drank- en Horecawet.

De drempel om in een sportkantine (veel) te drinken moet omhoog. Rondom jeugdwedstrijden zou er helemaal geen alcohol geschonken moeten worden. Verschillende gemeenten en clubs hanteren dit beleid al, onder meer door het STAP-project ‘Alcoholvrije Omgeving’.

De ChristenUnie pleit ook voor het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), kinderartsen en 70% van de Nederlandse gemeenten, waaronder Den Haag, Utrecht en Rotterdam, pleiten voor de landelijke 18-jaargrens. Nu blijkt dat er positieve veranderingen in alcoholgebruik in de groep 12 tot 15-jarigen, is het zaak om de blik te verbreden naar 15-plussers. “Daar maak ik me zorgen om, omdat daar het alcoholgebruik nog steeds niet is afgenomen. Ook het Trimbos Instituut en de Universiteit Utrecht vinden dat de leeftijd naar 18 jaar moet. Zij vinden dat ieder jaar uitstel van alcoholgebruik winst is in fysieke, cognitieve en gedragsmatige zin.”

Daarnaast vindt Voordewind dat de leeftijdsgrenzen beter moeten worden nageleefd. Via deze wetswijziging wordt de sanctie steviger. Nagenoeg waterdichte controle is mogelijk, is uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente en STAP gebleken.

Voordewind is niet te spreken over de forse draai van de PvdA die gisteren haar steun voor het plan om gemeenten te laten experimenteren met een verhoogde verkoopleeftijd (van 16 naar 18 jaar) heeft ingetrokken. Voordewind: ,,De kiezersgunst gaat bij de PvdA blijkbaar boven de gezondheid van jongeren. De hele wereld, alle deskundigen, de gemeenten en ouders zijn voor verhoging van de verkoopleeftijd van alcohol. De PvdA heeft heel wat uit te leggen.”  

Labels
Alcohol
Fractie
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden