ChristenUnie wil duurzame visserijvloot

urker_kotters_7.jpg14-04-2010 16:41 14-04-2010 16:41

De ChristenUnie wil inzetten op kleinere schepen die zorgen voor forse CO2-reductie. Dat zegt Tweede Kamerlid Ernst Cramer vandaag in een debat over de visserijvloot. Hij wil dat gewerkt wordt met flexibel tuig zodat snel geswitcht kan worden tussen de seizoenen, gebieden en soorten. Hierdoor wordt ook een betere balans tussen quota en capaciteit bereikt, verwacht Cramer.

De ChristenUnie heeft eerder aangegeven enthousiast te zijn over het Masterplan Transitie Visserijvloot, waarin voorgesteld wordt om de visserijvloot te vernieuwen. Cramer: ,,Dit plan is voor de sector de kans op het gebied van milieuvriendelijkheid en toekomstbestendigheid. Een vernieuwing van de vloot is cruciaal. Daarnaast biedt het werkgelegenheid in en vergroening van de visserijsector. De sector heeft het moeilijk en ik vind dat de minister deze kans moet bieden.”

Tevens wil de ChristenUnie een ‘opleidingsschip’. Dat is een opleiding waarbij aankomende vissers worden opgeleid op een commercieel vissersschip, waarin aandacht is voor duurzame visserij. Bij deze plannen zou ook het Wereld Natuur Fonds betrokken kunnen worden. Op dit moment ligt er een subsidieaanvraag bij Agentschap NL en de ChristenUnie hoopt dat dit plan van de grond komt. Cramer: ,,Jong geleerd is oud gedaan, nieuwe vissers moeten vanuit de duurzaamheidsgedachte worden opgeleid. Zo leren ze dat duurzaamheid en commercialiteit heel goed samen kunnen gaan.”

 

Labels
Ernst Cramer
Natuur en Milieu
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil duurzame visserijvloot'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden