Vicepremier Rouvoet kritisch over D66 en VVD

2010 Jubileumfeest Rouvoet22-04-2010 13:24 22-04-2010 13:24

D66-leider Alexander Pechtold verkoopt 'kletskoek', en zijn VVD-collega Mark Rutte kan wel wat bijlessen in de economie gebruiken. Dat stelt demissionair vicepremier André Rouvoet in het tweewekelijkse gesprek met NU.nl. Pechtold verweet tijdens zijn partijcongres het kabinet dat er onder zijn bewind drie jaar stilstand is geweest. "Als je een beetje hebt opgelet, wat er is gebeurd, dan kun je ons onmogelijk verwijten dat er stilstand is geweest", reageert Rouvoet.

"Toen Pechtold zijn stukje aan het instuderen was over het inslaan van nietjes in rapporten over financieel-economisch beleid, waren wij de banken en het spaargeld van de mensen aan het redden, de economie aan het stimuleren en daardoor de stijgende werkloosheid aan het dempen. Dat wordt nu breed erkend."

Rutte
Ook VVD-leider Mark Rutte krijgt kritiek van Rouvoet. "Vorig jaar riep Rutte dat we toen al moesten beginnen met hard bezuinigen. Maar dan hadden we de crisis nog verder verdiept en verlengd. Dat was tegen het advies van alle economen in. Het zou dom zijn geweest om naar Rutte te luisteren."

Rouvoet vindt het economisch beleid van de VVD met de nadruk op forse bezuinigingen dan ook onverantwoord. "Zeker, we moeten de komende jaren de staatsschuld terugbrengen en de overheidsfinanciën weer gezond maken. Maar als je ruim twintig miljard gaat bezuinigen, zoals de VVD wil, loop je grote risico's het beginnend herstel van de economie weer kapot te bezuinigen."

Lesje economie
Rouvoet heeft dan ook een advies aan de VVD en zijn leider. "Ik geloof dat Rutte wel eens heeft gezegd dat de economie wel wat VVD kan gebruiken. Ik heb de neiging om het om te keren. Ik heb de indruk dat de VVD wel wat economie kan gebruiken."

Minder ministers
De vicepremier zegt in het interview verder niet afwijzend te staan tegenover een advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (Rob) om het aantal ministeries te verminderen. Wel pleit hij dan voor een overgangsperiode waarin bijvoorbeeld programmaministers de samenvoegingen van ministeries kunnen voorbereiden.

"Er is zeker iets voor te zeggen om eens kritisch naar het aantal ministeries te kijken. Zo kun je denken aan een departement van Veiligheid, waarin Binnenlandse Zaken en Justitie opgaan."

(21 april 2010, www.nu.nl)

Labels
André Rouvoet
In de media

« Terug

Reacties op 'Vicepremier Rouvoet kritisch over D66 en VVD'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden