100 miljoen extra voor binnenvaart

binnenvaart229-04-2010 18:05 29-04-2010 18:05

De ChristenUnie heeft in de financiële doorrekening van haar verkiezingsprogramma 100 miljoen extra vrijgemaakt voor investeringen in de binnenvaart bovenop de reeds geplande investeringen. Dit maakte Frank Visser, kandidaat voor de ChristenUnie en fractiemedewerker, bekend tijdens het binnenvaart debat op de beurs Construction & Shipping Industry (C&SI) in Gorinchem.

Volgens de ChristenUnie is de binnenvaartsector na de crisis hard nodig voor het draaiende houden van onze economie. “Met de opening van de tweede Maasvlakte zal er veel meer vervoer over water moeten plaatsvinden. Sanering van de vloot moeten we voorkomen. Binnenvaart is de duurzaamste vorm van transport. Verbetering van de modal shift voorkomt dat de wegen vastlopen”. De ChristenUnie ziet dan ook niets in de door ambtelijke werkgroepen voorgestelde bezuinigingen op de binnenvaart. “Vaarwegen moeten we niet afstoten, maar onderhouden”, aldus Visser.

De afgelopen jaren is door staatssecretaris Huizinga het wegwerken van achterstallig onderhoud van vaarwegen versneld. “Dit moeten we niet terugdraaien. In 2016 moeten de werkzaamheden klaar zijn”. In aanvulling daarop wil de ChristenUnie investeren in overslagterminals en verdere verduurzaming. “Er zijn nieuwe technieken die de stikstofuitstoot met 80 tot 90% kunnen reduceren. Dit moet worden gestimuleerd door subsidies en het geleidelijk verhogen van de normen. Schone schepen zouden voorrang kunnen krijgen in havens en een lagere havenbelasting kunnen betalen.”

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '100 miljoen extra voor binnenvaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > april

Geen berichten gevonden