'Kort omroepbijdrage bij te hoge salarissen presentatoren'

dagobert_duck_omroepdonderdag 23 september 2010 10:40

Omroepen die hun presentatoren te hoge salarissen betalen, moeten gekort worden op hun omroepbijdrage. Het bedrag dat een omroep meer betaalt dan de Balkenendenorm van 188.000 euro zou moeten worden ingehouden op de bijdrage van de overheid. Omroepen moeten dat verschil zelf betalen uit hun eigen middelen. Dat stelt ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

In juli 2009 stelde het ChristenUnie-Kamerlid de hoge salarissen bij de publieke omroep al aan de kaak en diende toen een motie in om dit aan te pakken. Hoewel de motie werd aangenomen, blijkt de Balkenendenorm nog steeds vermenigvuldigd uitbetaald te worden aan enkele bekende presentatoren. Voordewind heeft naar aanleiding van deze nieuwe berichten over deze salarissen  - tot soms wel 450.000 euro - vragen gesteld aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (OCW).

1. Kunt u verklaren waarom na de aangenomen motie Voordewind (31 804, nr 78 van 2 juli 2009), er nog steeds salarissen bij de publieke omroepen worden uitgekeerd ver boven de Balkenende norm, zelfs van 450.000 euro per jaar?
(bron metro 22 sept en uw rapportage beloningskader Presentatoren Publieke Omroep, 21 september 2010)

2. Hoe bent u van plan samen met het NPO om de omzeiling van het BPPO via de management-BV's tegen te gaan? Welke maatregelen wil het NPO hiervoor nemen?

3. Welke verklaring geeft het NPO voor het niet uit de verenigingsmiddelen betalen van het bedrag dat boven de Balkenende-norm uitgaat en vindt u dit een plausibele verklaring? Zo ja waarom?

4. Zo nee, bent u bereid, indien de omroepen conform de motie Voordewind, het meerdere boven de Balkenende-norm niet uit de verenigingsgelden betalen, dit bedrag in mindering te brengen van de jaarlijkse omroepbijdrage van de overheid aan de desbetreffende omroep, in het verlengde van de maatregel die onlangs de minister van Buitenlandse Zaken toepaste bij een hulporganisatie?

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Kort omroepbijdrage bij te hoge salarissen presentatoren''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > september