Irakezen voorlopig niet uitgezet na ingrijpen mensenrechtenhof

20101102 uitzetting irakezenwoensdag 03 november 2010 09:40

De Irakese asielzoekers hoeven voorlopig nog niet terug naar Irak. Het Europees Hof voor de rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdagavond laat Asielminister Leers (CDA) verboden de uitzetting door te zetten. Leers wees eerder op de dag een verzoek af van de ChristenUnie en andere oppositiepartijen om de uitzetting uit te stellen tot het hof een definitieve uitspraak had gedaan over de veiligheidssituatie in Irak. Ook na een spoeddebat stemden CDA, VVD en PVV tegen uitstel van uitzetting.

Het leek een verloren zaak voor tenminste 27 van de 30 uitgeprocedeerde asielzoekers na de stemming in de Tweede Kamer dinsdagmiddag. De PVV-fractie roffelde zelfs triomfantelijk op hun kamerbankjes toen duidelijk werd dat de Irakese vluchtelingen terug moesten naar hun onveilige land. Dit tot groot ongenoegen bij veel Kamerleden. "PVV'ers roffelen op de bankjes... Schande!", twitterde André Rouvoet na de stemming.

Minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) wilde niet toegeven in het vragenuur en het aansluitende spoeddebat aan het verzoek om tenminste de uitzetting op te schorten, totdat het Europese mensenrechtenhof een uitspraak had gedaan over de veiligheidssituatie in Irak. In de reportage van Uitgesproken EO was dinsdagavond te zien dat het Hof op 22 oktober al in een brief aan Nederland had aangegeven alle uitzettingen op te schorten. Op basis van deze brief hadden alle 30 asielzoekers via hun advocaat aanspraak kunnen doen op de zogenoemde  'interim measures' van het hof en niet hoeven vrezen voor uitzetting. Dat gaf de minister gister ook toe in het debat. Maar de inhoud van de brief werd pas veel te laat bekend gemaakt en bood slechts aan drie van de dertig asielzoekers uitkomst. De Raad van State heeft dinsdagmorgen hun uitzetting verboden.

Niet veilig
Dat de situatie niet veilig is in Irak, bleek dinsdagavond ook uit berichten over een nieuwe reeks van bloedige aanslagen met veel doden als gevolg. Het afgelopen weekend vielen nog 52 doden bij een bloedige aanslag in een katholieke kerk. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "Op de website van Buitenlandse Zaken wordt Nederlandse burgers streng afgeraden om naar Irak te gaan, terwijl het kabinet deze asielzoekers gewoon terug wil sturen." Dit terwijl de UNHCR, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland en zelfs het Europese Hof voor de Rechten van de Mensen het kabinet opriepen geen Irakezen terug te sturen.

Voordewind, de indiener van het verzoek om op te schorten en aanvrager van het debat, reageert opgelucht op de ingreep van het hof. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Lof voor het Europees mensenrechtenhof."

Een kort videoverslag van de spannende dag in de Tweede Kamer

Over ongeveer drie weken doet het EHRM definitieve uitspraak over de veiligheidssituatie in Irak en mogelijke uitzetting.

Voordewind was in 2008 zelf in Irak en zag met eigen ogen hoe christenen te vrezen hebben voor hun levens: 

www.christenunie..nl/nl/Joel_in_Irak

Labels
Godsdienst en mensenrechten
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Irakezen voorlopig niet uitgezet na ingrijpen mensenrechtenhof'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november