Visieloze bezuiniging degradeert toponderzoek

embryo-selectiewoensdag 03 november 2010 14:14

De ChristenUnie wil opheldering van minister Verhagen van Innovatie over het voortbestaan van toponderzoek in de farmasector. Door een bezuiniging van het kabinet op innovatie dreigt het langjarige innovatieprogramma en het topinstituut TI Pharma in Leiden al na vier jaar te verdwijnen. Dat zou volgens Tweede Kamerlid Esmé Wiegman de genadeslag voor farmaonderzoek in Nederland betekenen, na het verdwijnen van onderzoek in Weesp en Oss. De ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Wiegman: “Dit kabinet heeft farmaonderzoek in woorden als topgebied aangemerkt, maar blijkt dat in daden weer teniet te doen. De keuze om geen FES-gelden in deze innovatie te steken kan op korte termijn aantrekkelijk zijn, maar getuigt niet van ambitie voor onze internationale concurrentiepositie en versterking van de kenniseconomie. Dit is geen besparing, maar een visieloze bezuiniging.”

De ChristenUnie wil van de minister weten of hij het topinstituut TI Pharma voort wil laten bestaan, evenals andere topinstituten in Nederland. Als het kabinet de plannen doorzet staan ook Life Science Parken op het spel, zoals in Leiden en Weesp. Belangrijke internationale bedrijven zeggen groot vertrouwen in TI Pharma en de Nederlandse kenniseconomie te hebben en tonen de bereidheid om opnieuw publiekprivate financiering van onderzoek aan te gaan. Wiegman: ,,De ons omringende landen investeren wel in kennisinfrastructuur, het zou kortzichtig zijn als wij dat niet doen.”

Innovatief geneesmiddelenonderzoek is voor Nederland een belangrijke sector. Het draagt bij aan onze internationale concurrentiepositie, voor het behoud en verdere ontwikkeling van onze kenniseconomie en voor verbetering van onze gezondheidszorg. Nederland is bovendien één van de koplopers in farma-onderzoek. Wiegman ,,Inconsistent en onbetrouwbaar innovatiebeleid van de overheid zorgt voor het verdwijnen van infrastructuur en van het verdwijnen van vertrouwen in een goed vestigingsklimaat. Op deze manier zullen verliezen we aantrekkingskracht op internationale bedrijven en kapitaal.”

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Visieloze bezuiniging degradeert toponderzoek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november