'Nationaal Historisch Museum verdient koninklijke lokatie'

paleis-soestdijkdonderdag 04 november 2010 15:45

De Staatssecretarsis van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is bereid om in gesprek te gaan met Provincie Utrecht en de minister van Binnenlandse Zaken over mogelijke huisvesting van het Nationaal Historisch Museum (NHM) in paleis Soestdijk. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft dit donderdag op aandringen van ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind toegezegd in een spoeddebat. Zijlstra zei ook geen blokkade op te werpen tegen de vestiging van het museum in een andere plaats dan Arnhem.

Nu staatssecretaris Halbe Zijlstra de financiering voor nieuwbouw van het NHM in Arnhem heeft ingetrokken, komt het paleis weer als optie bovendrijven, vindt Kamerlid Voordewind. Zijlstra maakte vrijdag bekend dat, wegens de bezuinigingen op zijn cultuurbegroting, hij geen geld kan uittrekken voor nieuwbouw naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Hierdoor bespaart hij eenmalig 50 miljoen euro. Door die beslissing vervalt volgens Voordewind de verplichting voor het NHM om naar de Gelderse hoofdstad te gaan. In een motie heeft hij voorgesteld om de locatieverwijzing in de statuten naar Arnhem te schrappen.

Voordewind vindt de keuze van paleis Soestdijk als huisvesting voor het Nationaal Historisch Museum een logische. Het paleis staat al enige tijd leeg, vervult momenteel geen publieke functie en is al in het bezit van het Rijk. Bovendien past de vestiging in ideeën van de provincie Utrecht over de bestemming van het leegstaande paleis en omgeving.  Voordewind: “Het Nationaal Historisch Museum verdient echt een koninklijke lokatie.”

Labels
Joël Voordewind
Kunst & Cultuur
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Nationaal Historisch Museum verdient koninklijke lokatie''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november