‘IND mag asieladvocaten geen cruciale informatie meer onthouden’

meisje_irakdonderdag 04 november 2010 18:00

“Alle relevante en zelfs cruciale informatie voor asielaanvragen en eventuele uitzettingen moet direct openbaar gemaakt worden door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Dit gaat soms over informatie die het verschil kan maken tussen leven en dood. Asieladvocaten en rechters moeten daar dus direct over kunnen beschikken. Daar moet de minister van Immigratie en Asiel op toe zien.” ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind zal daarover donderdagavond een motie indienen in het spoeddebat met minister Leers van Asiel en Immigratie.

De ChristenUnie wilde dinsdag met het spoeddebat minister Leers ertoe bewegen de uitzetting van Irakese asielzoekers op te schorten omdat het niet veilig is in het land. Meerdere partijen, waaronder Amnesty International en het Europees Hof van de Rechten voor de Mens hadden daartoe opgeroepen. Maar een Kamermeerderheid van CDA, VVD en PVV stemde toch in met de wens van Leers om uit te zetten.

Dat de Irakezen toch niet terug hoefden naar Bagdad, was uiteindelijk te danken aan een late ingreep van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Voordewind: “We zijn blij dat het Hof nu heeft besloten dat Nederland geen Irakese asielzoekers meer terug mag sturen tot het 24 november een uitspraak heeft gedaan.”

Voordewind wil donderdagavond ook van de minister weten waarom hij dinsdagmiddag niet wilde luisteren naar de Kamer om de uitzetting op te schorten, maar later op de avond wel luisterde naar het Hof.

Brief
In het spoeddebat zei minister Leers nog dat een algemene opschorting (waar de ChristenUnie in een motie om vroeg) van alle uitzettingen van Irakese asielzoekers niet nodig was, omdat zij individueel al aanspraak konden maken op een speciale voorziening van het EHRM. Daarover had het Hof namelijk al in een brief op 22 oktober 2010 aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken geschreven. Het IND bleek deze brief achter gehouden te hebben voor de asielzoekers en hun advocaten.

Voordewind: “Als de minister stelt dat de asielzoekers en hun advocaten aanspraak hadden kunnen maken op de zogenoemde interim measure van het Hof, dan had deze informatie toch op zijn minst bekend gemaakt moeten zijn bij die asieladvocaten.”

Nu schrijft Leers in zijn brief van 3 november aan de Kamer dat sommige Irakezen met hun advocaten wel succesvol aanspraak hebben gemaakt op die speciale voorziening en dus niet terug hoefden naar Irak. “Ik vind het vreemd dat er dan dus kennelijk ook Irakezen zijn van wie het verzoek afgewezen is. Dat terwijl Leers in het debat zei dat iedere aanspraak op die voorziening van het Hof gehonoreerd zou worden.”

Zie ook het eerdere bericht 'Irakezen voorlopig niet uitgezet na ingrijpen mensenrechtenhof' van dinsdag 2 november

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op '‘IND mag asieladvocaten geen cruciale informatie meer onthouden’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november