ChristenUnie presenteert manifest over zorg voor gehandicapten

rolstoel-610vrijdag 19 november 2010 08:57

De ChristenUnie mist in het regeerakkoord een hoofdstuk over de zorg voor mensen met een beperking. Daarom heeft ChristenUnie-Tweede Kamerlid Esmé Wiegman het initiatief genomen om een manifest over deze vorm van zorg te schrijven om zo het regeerakkoord aan te vullen. Vrijdag presenteert ze het manifest bij de opening van een woonvoorziening voor gehandicapten in Zwolle.

“Het nieuwe kabinet is iets vergeten. Het coalitieakkoord bevat wel een hoofdstuk over ouderenzorg, maar niet over de zorg voor mensen met een beperking. Dat is gek”, schrijft Wiegman in het manifest. “Niet alle ouderen hebben direct zorg nodig omdat ze oud zijn. Natuurlijk verdient de ‘verzilvering’ van de samenleving wel de nodige aandacht op het gebied van gezondheid, wonen, werk en welzijn. Maar mensen met een handicap hebben de overheid hard nodig om in zorg die levenslang en levensbreed nodig is te voorzien.”

Daarom presenteert de ChristenUnie het ‘ontbrekende’ hoofdstuk over gehandicaptenzorg. Daarin stelt de partij onder meer dat de beperking van mensen met een handicap zoveel mogelijk gecompenseerd moet worden, door voorzieningen zoals een gebarentolk, rolstoelen, persoonlijke assistentie en individuele aanpassingen, ondersteuning bij het starten van een eigen bedrijf en voldoende stageplaatsen voor mensen met een beperking.

Verder stelt Wiegman dat het persoonsgebonden budget zo breed mogelijk ingezet moet kunnen worden door mensen met een beperking. Het budget zou niet alleen bestemd moeten zijn voor wonen, zorg en welzijn, maar ook voor de maatschappelijke participatie van gehandicapten. Dus zij moeten het ook kunnen inzetten voor scholing en werk.

In het manifest richt de ChristenUnie zich niet alleen op de gehandicapten zelf, maar ook op de zorgverleners. Er zouden ook meer ‘handen aan het bed’ moeten komen in de zorg voor mensen met een beperking. “Twaalf duizend extra banen is een mooi voornemen.”Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20101119-manifest-gehandicaptenzorg1,7 MBapplication/pdfdownload
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie presenteert manifest over zorg voor gehandicapten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > november