Roel Kuiper blogt: waarom de bezuinigingen op het Hoger Onderwijs slecht zijn

roelkuipertopbanner20-01-2011 23:20 20-01-2011 23:20

Vandaag is er een manifestatie van zowel studenten als docenten tegen de bezuinigingen in het Hoger Onderwijs. Er is zelfs een academische bijeenkomst, waar onder meer oud-minister Kees Veerman (CDA) spreekt. De universiteiten in het land geven hun hoogleraren een dagje vrijaf. Je moet het wel bont maken om zelfs rector magnifici van universiteiten zo tegen je in het harnas te krijgen. Zo bont is het ook.

De bezuinigingen staan haaks op de woorden uit het regeerakkoord waar gesproken wordt over de verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Ze zullen leiden tot een verdere ‘verschoolsing’ en nivellering van opleidingen. De boodschap is dat je in zo kort mogelijke tijd een bachelordiploma moet halen. Universiteiten zullen daaraan moeten meewerken, anders riskeren ze boetes. Een op kwaliteit gericht academisch klimaat wordt aangetast.

De bezuinigingen versterken een systeem van ‘perverse prikkels’. Het is op zichzelf niet verkeerd om langstudeerders aan te pakken. Maar wees in elk geval ruimhartiger dan nu wordt voorgesteld. De ruimte die studenten nodig hebben om zich te ontwikkelen, om extra vakken te volgen of om bestuurswerk te doen is er straks nauwelijks meer. Dit systeem is ook slecht voor de bezinnende vakken op gebied van ethiek of filosofie, voor Studium Generale-programma’s  die als extra worden gevolgd door studenten.

Deze bezuinigingen werken uit als ‘perverse prikkels’ zolang het huidige bekostigingssysteem blijft zoals het is. Dat systeem is op aantallen gebaseerd. Universiteiten en hogescholen zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk studenten tegen zo laag mogelijke kosten – lees: zo min mogelijk ‘dure’ contacturen - de eindstreep te doen halen.

Dan is er nog die andere maatregel: het afschaffen van de mastersbeurs. Wie een mastersopleiding volgt moet straks gaan lenen of erbij gaan werken. Studenten zullen de afweging maken te stoppen na hun bachelorstudie. We zullen meer ‘afgestudeerden’ krijgen die een bacheloropleiding als hoogst genoten opleiding hebben. Studenten die een intensieve mastersstudie doen, bijvoorbeeld op het gebied van natuurwetenschap of theologie, kunnen dat alleen doen door zich in de schulden te steken of extra geld mee te brengen. Hoezo kennissamenleving?

Deze bezuinigingen pakken dus slecht uit. Niet doen. Dit is visieloos. Bezin je in elk geval op een ander systeem, waaruit perverse prikkels worden weggehaald. Selectie aan de poort, betere begeleiding van studenten, wellicht een vouchersysteem dat op studiepunten is gebaseerd, alles wel, maar het onderwijs moet buiten de gevarenzone worden gebracht. Onderwijs is vitaal voor de toekomst van nieuwe generaties en voor dit land. Studenten en jonge mensen zijn de hoofden, handen en harten van straks.

Roel Kuiper

Lijsttrekker Eerste Kamer

Labels
Eerste Kamer
fractieblog
Onderwijs
Roel Kuiper

« Terug

Reacties op 'Roel Kuiper blogt: waarom de bezuinigingen op het Hoger Onderwijs slecht zijn'

Diepeveen, R.T. (Rolf) [25514]
Geplaatst op: 21-01-2011 10:14 Quote
Een algemeen oppositieverhaal zonder een hele goede onderbouwing. Want waar gaat het nu eigenlijk om? Vanaf het 7e jaar gaat een langstudeerder extra collegegeld betalen en dat geld komt ten goede aan het onderwijs. Het is geen bezuiniging dus de kop lijkt mij wat suggestief. Veel langstudeerders werken al tijdens de laatste fase van hun studie (ik ken er verschillende) en het lijkt me vrij normaal dat ze dus extra gaan betalen. We hebben al die mensen straks heel erg hard nodig op die arbeidsmarkt waar over een paar jaar grote tekorten zullen ontstaan als de babyboomers met pensioen gaan. Hoe eerder studenten klaar zijn met hun studie en gaan werken hoe beter dat is voor de economie. Om dat een perverse prikkel te noemen lijkt mij wat kort door de bocht. Iemand die zich zo graag wil verbreden met filosofie en ethiek moet dat maar op eigen kosten doen. Zoals zoveel mensen doen die een wat lagere opleiding hebben gedaan en naast hun werk ('s avonds dus) op eigen kosten nog allerlei diploma's halen. Dat is de mentaliteit die we in dit land goed kunnen gebruiken.
W.H. Kolkman
Geplaatst op: 21-01-2011 17:40 Quote
Lijkt me inderdaad dat de inzet kwaliteit moet zijn voor een redelijke/efficiente prijs moet zijn.
Uitenidelijk moeten we het in NL op de korte en lange termijn hebben van onze kenniseconomie. Dat is wellicht een zo niet de belangrijkste garantie voor de welvaart in NL.

Dus geen perverse prikkels, voor universiteiten of studenten die het afleveren van veel volume op de korte termijn stuimuleren...inderdaad ook masters studies, technische//lastige studies moeten mogelijk blijven en liefst gestimuleerd worden.


Maar dat wil niet zeggen dat er goed naar efficiency en een mogelijke eigen bijdrage gekeken kan worden.
Bijv kijk nog eens goed naar lang studeerders, begeleiding en selectie om mensen niet onnodig lang een dead-end in te laten lopen.
Verder lijkt het me dat studenten die besturen en andere zaken doen, vrij weinig tijd op de universiteit doorbrengen, dus waarom zou de teller dan wel door moeten lopen? Wellicht verdient een voucher system de vorkeur, kan er ook aan bijdragen dat studenten (meer) kwaliteit gaan eisen voor hun voucher...
Ook zou je kunnen nadenken of de overheid studenten leningen om een eventueel extra jaar kan 'garanderen' of faciliteren, zodat eea tegen redelijke rente bij een bank kan lenen, of geef bedrijven de optie eea aftetrekken als kosten, indien men een student met zon lening heeft aangenomen.

Niets is gratis (mischine wel voor de student, maar niet voor de samenleving), en een eigen bijdrage is een goed mechanisme om commitment van de student te krijgen, en om de student kwaliteit te laten eisen van de docent/universiteit.

Een bedrag van E3000 of minder is voor de gemiddelde acadeem/hbo'er niet het einde van de wereld, in verhouding tot de gemiddelde latere salarissen.

PS> Gezien de goede kreten op de spandoeken, werkt de universiteit dus goed en hebben we nog genoeg slimme/creative studenten. Iets om trots op te zijn en zo te houden.!
Joƫlle Hibbel
Geplaatst op: 21-01-2011 18:00 Quote
Waar ik me ook zorgen over maak, is de manier waarop de maatregelen worden ingevoerd. Als je de afgelopen jaren in een lager tempo hebt gestudeerd, bijvoorbeeld vanwege ziekte of een andere extra belasting, (zwangerschap, mantelzorg) kan je nu opeens met veel extra kosten worden geconfonteerd. Achteraf had je dan misschien andere keuzes gemaakt, zoals bijvoorbeeld (voorlopig) stoppen met studeren. Als burger is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Ik weet niet of je een overheid die 'tijdens het spel de regels verandert' betrouwbaar en rechtvaardig kan noemen.
Adrie Bragt
Geplaatst op: 22-01-2011 21:41 Quote
We moeten beseffen dat we als land op veel te grote voet leven. Wat is er dan mis mee dat ook eens gekeken wordt naar een meer efficiënt werkend onderwijs. De regeringsvoorstellen zijn in dat kader zo slecht nog niet en het is jammer dat Roel Kuijper niet ingaat op de inhoud daarvan. Het is nu een tamelijk goedkoop verhaal geworden zonder dat daarin de context goed naar voren komt. Dit is in ieder geval geen goed voorbeeld van constructief oppositie-voeren.
Martijn Brouwer
Geplaatst op: 22-01-2011 23:24 Quote
Roel Kuiper stel helaas wel degelijk een wezenlijk probleem aan de kaak. Maar het is helaas geen probleem dat in het afgelopen jaar is ontstaan.
In het onderwijs moet het om het goed opleiden van mensen gaan. Dat mag niet inefficiënt gaan, maar als je efficiency voorop gaat stellen gaat het mis. Voorbeelden:
* In de 5(!) jaar dat ik aan de universiteit heb gewerkt heb ik het onderwijs daar zien veranderen. In het begin konden de studenten hun vakken volgen, practica doen en werden ze na 3 maanden getentamineerd. Vijf jaar later werden ze aan de hand genomen met tal van tussentijdse toetsen. Dat werkt: meer studenten haalden hun vakken. Maar worden het zelfstandig werkende (en denkende!) academici?
- De bezinnende vakken die Roel Kuiper noemt zijn geen luxe. Aan de universiteit wordt het toekomstig kader van onze maatschappij opgeleid. Willen we bestuurders, directies en politici die niet verder kijken dan hun eigen vakgebied en alleen maar gericht zijn op efficiency? In dezelfde 5 jaar heb ik de Wetenschap en Maatschappij vakken die 10% van de studielast van iedere techniek student vormde in de eerste drie jaren van zijn studie, zien verdwijnen. Dit ging om techniek filosofie, geschiedenis van de wetenschap, ethiek, bedrijfskundige aspecten. De vakken dus die maken dat mensen zich breder ontwikkelen dan alleen in hun eigen vakgebied. Dit is gesneuveld bij de invoering van de bachelor - master structuur.

Gevolg: Nederland is gezakt van plaats 13 naar plaats 16 op de lijst met meest innoverende landen.

Er kan best bezuinigd worden in het onderwijs:
- meer dan een half jaar studievertraging? OK als je daar een goede reden voor hebt (toetsen!), maar als je te veel in de kroeg hebt gezeten is dat je eigen keuze.
- Waarom zou de maatschappij iedere opleiding moeten betalen? Hoe veel behoefte heeft Nederland aan mensen met een opleiding Portugees? 20 per jaar? Dan geven we de beste 30 kandidaten een beurs. Studeren zonder beurs staat uiteraard vrij.
- De door de overheid aangemoedigde concurrentie tussen universiteiten heeft geleid tot een wildgroei aan buitenissige studierichtingen. De ene sexy studierichting naar de andere werd verzonnen om studenten te lokken. Dat staat niet alleen haaks op het karakter van een universiteit, maar is ook een grote vorm van geldverspilling. Breng al de vakgebieden terug tot wat ze zijn: specialisaties binnen een klein aantal studierichtingen.
- Wat zijn de kosten van de verschillende reorganisaties geweest? Wat is het nut van de bachelor master structuur? Ook hier valt een hoop te winnen.

Roel Kuiper heeft wel degelijk een punt. Dit kabinet heeft het maken van verkeerde keuzes tot een kunst verheven. Door de hypotheek rente aftrek overeind te houden en de AOW leeftijd pas na de vergrijzing te verhogen dwingt het zichzelf te bezuinigen op gebieden die van veel groter belang zijn.
cyber money deals on coach bowknot khaki wedges cm
Geplaatst op: 18-10-2014 02:03 Quote
The things that Absolutely everyone Need To Know About The nfl jersey Industry
cyber money deals on coach bowknot khaki wedges cmt for sales http://www.nfiec.org/bee...-wedges-cmt-p-2841.html
cheap quality ugg tall fox fur 5815 black boots on
Geplaatst op: 18-10-2014 07:09 Quote
Acquire a nfl jersey Without having Investing A Single Cent
cheap quality ugg tall fox fur 5815 black boots online shop http://www.gymboree-ph.c...black-boots-p-6159.html
cheap new style gucci handbag 1973 251809 a7m0t 63
Geplaatst op: 18-10-2014 15:40 Quote
What researchers are never thinking with regards to nfl jersey in a manner that this is affecting you actually.
cheap new style gucci handbag 1973 251809 a7m0t 6315 gucci outlet online clearance http://www.bobcatsoccer....tlet-online-p-9186.html
buy discount michael kors hamilton slouchy ostrich
Geplaatst op: 18-10-2014 19:18 Quote
All you should do to find out about nfl jersey before you're left behind.
buy discount michael kors hamilton slouchy ostrich large pink satchels unbeatable price http://www.marshchristia...sale/ihdkgmkf-p-90.html
lowest price air jordan 2011 white varsity royal d
Geplaatst op: 19-10-2014 06:53 Quote
Accessories and developing in Vegas - - nfl jersey actually leaves with no farewell
lowest price air jordan 2011 white varsity royal deep royal save now http://www.latourneedubo...-deep-royal-p-6163.html
cheap quality michael kors kiki large purple totes
Geplaatst op: 19-10-2014 12:05 Quote
Weekly nfl jersey Wrap up is beginning to feel kind of old
cheap quality michael kors kiki large purple totes clearance sale http://www.april-six.com...eal/igirnvro-p-149.html
buy and sell authentic pre owned replica jeremy sc
Geplaatst op: 19-10-2014 21:41 Quote
Subscribers has the sway on nfl jersey
buy and sell authentic pre owned replica jeremy scott bones wholesale http://www.espritdefour....ica-jeremy-scott-bones/
wholesale cheap ugg tawnie 1000404 black sandals c
Geplaatst op: 20-10-2014 01:55 Quote
Obtain a nfl jersey Without Spending A Single Dime
wholesale cheap ugg tawnie 1000404 black sandals clearance http://www.owencorp.com/...ack-sandals-p-1539.html
nfl jerseys china
Geplaatst op: 20-10-2014 03:51 Quote
Getting a nfl jersey? Browse this
nfl jerseys china http://www.qu.org/jenny-...s-wholesale-p-38193.cfm
cheap michael kors star logo signature large brown
Geplaatst op: 20-10-2014 04:33 Quote
This Is The Magic Formula In order to Achieve nfl jersey Expertise
cheap michael kors star logo signature large brown totes store online http://www.marshchristia...store/tattaucq-p-5.html
Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2011 > januari

Geen berichten gevonden