'Peuters horen niet op basisschool thuis'

schoolbord24-01-2011 16:31 24-01-2011 16:31

De ChristenUnie is niet blij met de proef die onderwijsminister Marja van Bijsterveldt deze zomer wil starten om peuters met een taalachterstand naar school te sturen. De 2- en 3-jarigen moeten in de zomer alvast wat gaan bijspijkeren aan hun taalontwikkeling zodat ze beter kunnen meekomen als ze 'echt' naar de basisschool moeten. Geen goed idee, oordeelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind. "Laat een kind ook gewoon kind zijn."

Voordewind: ,,De prestatiedruk die nu al vaak op 4- en 5-jarigen wordt gelegd vind ik ongezond. Je moet kinderen niet al zo jong opzadelen met allerlei toetsen en handelingsplannen, zeker niet als ze drie jaar oud zijn. Ik onderschrijf de ambitie van de minister om taalachterstanden aan te pakken. Daarom moeten we blijven inzetten op de programma’s van voorschoolse educatie voor kinderen met een duidelijke taalachterstand. Daarnaast zou het zinvoller zijn om te investeren in de PABO-opleiding zodat er goed opgeleide juffen en meesters voor de klas komen te staan.”

Van Bijsterveldt hoopt op deze manier te voorkomen dat kinderen met een (taal)achterstand aan het basisonderwijs beginnen. Volgens het plan zouden kinderen van 2 en 3 jaar alvast naar ‘groep 0’ moeten gaan om hun achterstand weg te werken. Vorig jaar heeft de Onderwijsraad een het advies uitgebracht om driejarigen vijf ochtenden per week naar de basisschool te sturen.

Labels
Joël Voordewind
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > januari

Geen berichten gevonden