Arie Slob bezoekt Walk4Water-project in Ethiopië

ArieSlob_Walk4Water200728-01-2011 10:30 28-01-2011 10:30

Heeft hardlopen voor water zin? Zijn de waterprojecten die ZOA-Vluchtelingenzorg opzet met het opgebrachte geld van de sponsorloop Walk4Water echt duurzaam en worden de mensen er echt beter van? Het zijn enkele vragen waar ChristenUnie Tweede Kamerlid Arie Slob zelf het antwoord op gaat zoeken tijdens zijn reis naar Ethiopië. Hij bezoekt onder meer een vluchtelingenkamp in oost-Ethiopië dat van het hardloopgeld een watervoorziening kreeg.

In 2007 liep Arie Slob voor het eerst mee met het jaarlijkse sponsorloopevenement Walk4Water van ZOA. Het geld ging naar Ethiopië. Daar was vanwege de grote droogte behoefte aan drinkwatervoorzieningen in vluchtelingenkampen in de oostelijk gelegen Somali-regio.

Een jaar later bezocht het Tweede Kamerlid enkele vluchtelingenkampen in de regio om met eigen ogen te zien onder welke zorgwekkende omstandigheden de vluchtelingen en ontheemden leefden. Er was sprake van hoge kindersterfte in het kamp in Hartisheik. In dit kamp verblijven interne Ethiopische ontheemden. De grootste behoefte was schoon water om te drinken en mee te wassen. In die nood voorzag ZOA met de bouw van een watervoorziening. Slob: "Die voorziening was tijdens mijn bezoek in 2008 net klaar. Ik wil zien en horen van de mensen in het kamp of deze voorziening hun leefsituatie ook daadwerkelijk verbeterd heeft. Heeft het zin gehad?"

Interessant is dat sinds 2008 mensen uit kamp Hartisheik nu terugkeren naar hun eigen dorpen. "In de kampen leven Ethiopiërs die in de jaren negentig zijn gevlucht voor honger en geweld. Die mensen willen weer terug naar hun eigen dorpen en huizen. ZOA is daarop ingesprongen door te starten met een terugkeerproject. Ik wil graag zien of de terugkeer al gestart is en zo niet, wat er nog meer voor nodig is om dat zo spoedig en goed mogelijk te laten gebeuren."

Ontwikkelingssamenwerking
Het huidige Kabinet gaat een miljard euro minder aan ontwikkelingssamenwerking uitgeven. Tijdens de reis wil Slob hierover met ZOA-veldmedewerkers in gesprek. "Wat merken ze daarvan in het veld? Hebben ze er last van dat gelden anders lopen? Wat voor gevolgen heeft dat voor een NGO als ZOA? Wat betekent het voor vluchtelingen die bijvoorbeeld water nodig hebben? En kan ik daar, als Nederlands parlementslid, wat aan doen?"

Slob bezoekt Ethiopië van zaterdag 29 januari tot zaterdag 5 februari. Op 19 maart 2011 loopt het Kamerlid weer mee met Walk4Water. Dit jaar gaat de opbrengst naar een waterproject in Myanmar. 

www.walk4water.nl

Labels
Arie Slob
Internationaal
Tweede Kamer
Walk4Water

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > januari

Geen berichten gevonden