CU-lijsttrekker Overijssel: „Dreigende vergrijzing speerpunt”

Jan Westert-topdinsdag 15 februari 2011 14:18

Hij heeft al een leven als vakbondsman, zorgbestuurder en schooldirecteur achter de rug. Na 2 maart hoopt Jan Westert (59) uit Ommen zich ook het politieke handwerk eigen te maken. In de Staten van Overijssel. „De ChristenUnie en Overijssel gaan mij aan het hart en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de actieve politiek.”

De Overijsselse CU is met een sterk vernieuwde lijst de verkiezingen ingegaan. Slechts een van de vijf huidige Statenleden staat op een verkiesbare plaats.

In de zoektocht naar een geschikte lijsttrekker kwam de partij bij Westert uit. De Ommenaar kreeg bekendheid als voorman van het voormalig gereformeerd vrijgemaakte vakverbond GMV.

Momenteel geeft Westert leiding aan het gereformeerde roc Menso Alting en is hij voorzitter van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. „Ik ga een dag minder werken om het Statenwerk te kunnen doen. En mijn vrouw vindt het goed”, zegt hij lachend.

Westert erkent de provinciale politiek tot nog toe vooral op hoofdlijnen te hebben gevolgd. „En dan vooral voor mijn eigen regio. Ik zal een verdiepingsslag moeten maken.”

De lijsttrekker heeft zich echter al behoorlijk ingelezen. Over tal van onderwerpen, zoals (spoor)wegen, luchthaven Twenthe en de Ecologische Hoofdstructuur, heeft hij een mening. „De Overijsselse ChristenUnie legt deze verkiezingen de nadruk op het voorkomen van een kille samenleving. Niet voor niets heet ons verkiezingsprogramma ”Noaberschap”. Wij vinden sociale samenhang en een goed leefklimaat belangrijk.”

Hét speerpunt voor Overijssel is voor hem de voorbereiding op de dreigende vergrijzing. „Overijssel kan de komende decennia een krimpprovincie worden. De ChristenUnie is vóór behoud van voorzieningen in de kleine kernen op het platteland.”

Daarvoor is een gezond sociaaleconomisch klimaat nodig, stelt de oud-vakbondsman. „In Hardenberg is er een mooi provinciaal project. Daarbij worden ontslagen werknemers voor andere beroepen geschoold, zonder dat ze eerst het verplichte jaar WW moeten uitdienen.”

Als een principieel belangrijk punt noemt de CU-voorman aandacht voor het gezin. „In Deventer heeft de ChristenUnie het initiatief genomen voor de viering van de Week van het Gezin. Ik hoop dat de provincie en andere gemeenten dit voorbeeld overnemen en ook een goed leeftijdenbeleid gaan voeren.”

Verder vindt Westert de zondag als collectieve rustdag belangrijk. „Wij willen winkelopenstelling op zondag tegengaan en ook in de recreatie de zondagsrust bevorderen.”

De CU-lijsttrekker weet niet of zijn partij kans maakt op een plaats in het college van gedeputeerde staten. „We hebben goede kandidaten en zijn goede bruggenbouwers. Tot nu toe sluit het CDA –dat in Overijssel erg machtig is– meestal een pact met PvdA en VVD. Laat Overijssel het nu maar anders doen. Wij zijn daartoe bereid.”

Deze Statenverkiezingen zijn extra spannend. Alle Statenleden kiezen de Eerste Kamer. Het minderheidskabinet van Rutte hoopt een meerderheid in de Senaat achter zich te krijgen van VVD, CDA en PVV. Westert denkt dat de landelijke trend, winst voor VVD en PVV en verlies voor het CDA, ook in zijn provincie zal optreden. „In Overijssel worden deze tendensen echter altijd wat gedempt.”

Voor zijn eigen partij hoopt hij op het behoud van de vijfde zetel. De lijstverbinding met de SGP kan daarbij helpen. „Met deze partij werken we al goed samen. Ik wil deze contacten graag verder uitbouwen.”

(Reformatorisch Dagblad, 15 februari 2011)

Labels
In de media
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'CU-lijsttrekker Overijssel: „Dreigende vergrijzing speerpunt”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden