Kabinet schaadt economische belangen Veluwe

hartvoornatuurvrijdag 25 februari 2011 12:48

De economische gevolgen van de bezuinigingen op natuur voor de Veluwe zijn groot. Dat constateert de ChristenUnie na een werkbezoek aan terreinbeheerders en een recreatiebedrijf in Nunspeet. Esmé Wiegman, lid van de Tweede Kamer: “Over de noodzaak van bezuinigingen zijn we het eens, maar over de manier waarop en de mate waarin zijn we het niet eens. Het kabinet moet de afspraken nakomen en oog hebben voor de economische belangen van de Veluwe”.

Staatsbosbeheer moet in drie jaar 60% van het budget inleveren. Dat betekent dat er nauwelijks geld overblijft voor het onderhoud en beheer van natuurterreinen en fiets- en wandelpaden. De veiligheid van bezoekers van natuurterreinen kan dan niet meer gegarandeerd worden. Pieter Plug, lijsttrekker voor de ChristenUnie in Gelderland: “Dat betekent dat de Veluwe onbegaanbaar verklaard wordt”. Natuurmonumenten en Geldersch Landschap moeten ook fors inleveren. Plug: “De natuurbeleving krijgt een dreun. Dat leidt op termijn tot minder toeristen en dat heeft gevolgen voor de inkomsten van ondernemers in de horeca- en recreatiesector, maar ook voor de middenstanders. De impact is enorm en wordt hopeloos onderschat”.  

Schaapskudde Elspeet

De delegatie van de ChristenUnie bracht ook een bezoek aan de schaapskudde in Elspeet en aan een camping aan het Veluwemeer. De bezuinigingen op natuur betekenen dat de schaapskudde geen bijdrage meer ontvangt voor het heidebeheer. Plug: “Wij zullen ons inspannen om de provinciale bijdrage zeker te stellen”.

Op camping ‘De Hooghe Bijsschel’ sprak de delegatie over de begrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur. Plug: “De EHS staat wat ons betreft niet ter discussie, maar er is wel maatwerk nodig. Deze ondernemers hebben een beetje ruimte nodig om de kwaliteit van het aanbod op niveau te houden. Dat is wat ons betreft bespreekbaar. De EHS mag geen ecologisch harnas zijn”.

Het is opvallend dat het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in de beoordeling van zowel natuur- en milieuorganisaties als belangenorganisaties van boeren een positieve beoordeling krijgt. Plug: “Dat kan geen enkele andere politieke partij zeggen”.

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kabinet schaadt economische belangen Veluwe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > februari

Geen berichten gevonden