ChristenUnie: regelgeving visserij eenvoudiger

visserij-0009-uk33.jpg23-03-2011 13:06 23-03-2011 13:06

Tweede Kamerlid Arie Slob heeft zich tijdens het Algemeen Overleg Visserij sterk gemaakt voor een stevige visserijsector. Slob: “De visserijsector zit midden in een ingrijpend innovatieproces naar een duurzame toekomst. Tegelijk wordt de sector geconfronteerd met lage opbrengsten door concurrentie op de wereldmarkt en hoge dieselprijzen. Het maken van deze innovatieve slag in de visserij vraagt dan ook om een zorgvuldige strategie.” Slob heeft een tienpuntenplan gemaakt voor de Noordzeevisserij en deze overhandigd aan de staatssecretaris.

Twee belangrijke punten van het tienpuntenplan Noordzeevisserij zijn het tegengaan van ongewenste bijvangst en het schrappen van overbodige regels. In Europa wordt gesproken over een mogelijke ban op discards, dat zijn vangsten die wel aan dek komen, maar vervolgens weer overboord gezet worden. Slob: “Een ban op discards is veel te kort door de bocht en top down gedacht. Vissers willen zelf ook zo min mogelijk vis overboord zetten. Beter is het oplossingen te zoeken die draagvlak hebben zoals lichter en zuiniger vistuig zoals sumwing en pulskor.”

Eenvoud in regels
“Om het aantal ongewenste bijvangsten terug te dringen zal de sector niet alleen de visserijmethoden moeten verbeteren, maar zal er ook iets moeten gebeuren aan het woud van Europese visserijregels.”, aldus Slob. “De regels voor de maaswijdten van de visnetten en de percentages van elke vissoort die per soort net gevangen mogen worden werken bijvoorbeeld averechts. Deze zorgen juist voor meer bijvangst”. Tijdens het Algemeen Overleg heeft de ChristenUnie de staatssecretaris gevraagd met de stofkam door de regels te gaan, en in Brussel voor het nieuwe Europese Visserijbeleid te gaan pleiten voor meer eenvoud in de regels.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20110122-TK-Tienpuntenplan-visserij-slob356,6 kBapplication/pdfdownload
Labels
Arie Slob
Natuur en Milieu
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: regelgeving visserij eenvoudiger'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2011 > maart

Geen berichten gevonden