ChristenUnie wil snel duidelijkheid over inzet F-16’s

f-16_61025-03-2011 15:56 25-03-2011 15:56

De ChristenUnie wil dat het kabinet zo snel als mogelijk de Kamer informeert over de inzet van de Nederlandse F-16's nu de Navo bereid is het commando van de 'coalition of the willing' over te nemen. De ChristenUnie stelde woensdag in het debat voor te wachten op een besluit van de NAVO daarover en dan in te stemmen met deelname van Nederland bij het handhaven van het vliegverbod boven Libië, in plaats van deelname aan handhaving van het wapenembargo.

Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ,,En dus onze F-16’s rondjes boven de Middellandse zee te laten vliegen, wat niets uithaalt voor de directe bescherming van de burgerbevolking tegen de aanvallen van Kadaffi. Uiteindelijk heeft de ChristenUnie wel ingestemd met een bijdrage aan de handhaving van het wapenembargo, als opmaat naar een bijdrage aan het vliegverbod. Laat de mijnveger dan maar varen en meedoen aan het handhaven van het wapenembargo, maar zet de F-16’s in voor boven het land."

Voor de ChristenUnie is het wel belangrijk dat Nederland geen grondtroepen levert en dat tegelijkertijd alles op alles wordt gezet door de VN en de NAVO om tot een staakt het vuren te komen tussen de opstandelingen en kolonel Kadaffi. Voordewind: ,,We hopen dat het overleg hiertoe in Ethiopië vandaag tot resultaat leidt. Een politieke oplossingen is uiteraard beter dan de inzet van meer militaire middelen." Voor definitieve instemming met de nieuwe missie wacht de ChristenUnie de artikel 100 brief af.

Het debat zou wat de ChristenUnie betreft woensdag kunnen plaatsvinden, na het debat over de evacuatieactie. Voordewind: ,,Er dient snel helderheid te komen over de lessen die getrokken kunnen worden uit de evacuatieactie, ook als het gaat over de werking van de MIVD. Ook zal er voor het debat over deelname aan het vliegverbod eerst een militaire briefing gegeven moeten worden."

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > maart

Geen berichten gevonden