ChristenUnie: trainingslengte bepalend voor succes en omvang missie Kunduz

foto Defensie - afghaanse politie op trainingdonderdag 14 april 2011 15:48

De ChristenUnie wil dat Nederland een verantwoorde bijdrage levert aan de politieopbouw in Kunduz. De lengte van de politietraining is volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind bepalend: ,,Het kabinet moet kunnen garanderen dat de rekruten in Kunduz 18 weken opleiding krijgen. Lukt dat niet, dan moet de missie verkleind worden. Liever minder, maar verantwoord opgeleide rekruten dan meer opgeleide rekruten die onverantwoord de poort uit gaan.”

Wanneer de rekruten de praktijktraining volgen in een andere provincie werkzaam worden, zal het voor de meesten logistiek onmogelijk worden om de vervolgtraining met terugkomdagen af te ronden. Voordewind: ,,Als het logistiek alleen mogelijk is om rekruten binnen Kunduz een volledige opleiding van 18 weken te geven, dan moet de missie maar beperkt worden tot het opleiden van rekruten voor alleen de provincie Kunduz en dus kan het af met een kleinere missie. Een andere mogelijkheid is een aaneengesloten opleiding van 18 weken basis- en vervolgtraining.”

Ook de verslechterende veiligheidssituatie in de regio Kunduz baart de ChristenUnie zorgen. De veiligheid zal bepalen of de praktijkopleiding buiten de poort uitgevoerd kan worden. Voordewind: ,,Als deze dramatisch verslechterd kunnen de Nederlandse begeleiders hun werk niet doen.”

Daarom wil Voordewind toezeggingen van de  gouverneur en politiecommandant in Kunduz dat de rekruten niet worden ingezet in de strijd tegen de Taliban, maar enkel als civiele politie. Voordewind: ,,Nu hebben we alleen een toezegging in een algemene brief uit Kabul. De provinciale autoriteiten hebben eerder gepleit voor bredere inzet van de rekruten.”

In het debat met het kabinet heeft de ChristenUnie steeds gehamerd op de versterking van de godsdienstvrijheid in Afghanistan. De partij houdt grote zorgen over het lot van de Afghaanse christen Shoib Assadulah. 

De ChristenUnie wil dat het kabinet voor het meireces duidelijkheid geeft over de haalbaarheid van de toezeggingen die zijn gedaan aan de Kamer. Voordewind: ,,Het kabinet heeft op cruciale aspecten het nodige werk te doen om ons tevreden te kunnen stellen.”

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > april

Geen berichten gevonden