ChristenUnie juicht verlagen inkomstenbelasting toe

banner geld[1]14-04-2011 17:35 14-04-2011 17:35

De ChristenUnie staat positief tegenover het plan van staatssecretaris Weekers om de belasting op arbeid te verlagen en de belasting op consumptie te verhogen. Het lage BTW-tarief voor voedsel moet daarvan uitgezonderd worden. Het gaat hier namelijk om een primaire levensbehoefte. De staatssecretaris onderkent dit ook.

Minder gelukkig is de ChristenUnie met een aantal andere voorstellen in de ‘fiscale agenda’ van het kabinet, met name waar het gaat om de tegemoetkoming aan kinderen en ouderen. Het kabinet wil de tegemoetkoming voor kinderen ‘vereenvoudigen’ en deze meer richten op het bevorderen van arbeidsparticipatie. Een kindtegemoetkoming wordt daarmee een werktegemoetkoming.

Tweede Kamerlid Arie Slob: ,,De ChristenUnie vindt het niet aan de overheid om te bepalen welke keuzes ouders maken in de opvoeding van de kinderen. Juist een liberale staatssecretaris zou dit moeten onderschrijven.”

De fiscale voordelen voor ouderen gaat het kabinet ook ‘vereenvoudigen’. Het gaat dan onder meer om de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting. Dat kan wat de ChristenUnie betreft alleen maar als het geld ook daadwerkelijk weer bij ouderen terugkomt. Ouderen hebben immers niet meer de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Het verlangen of afschaffen van deze aftrekposten zou meteen een flinke aanslag op hun portemonnee betekenen.

Slob: ,,Het verlagen van de inkomstenbelasting juich ik toe. Maar we willen de garantie dat het werkelijk te betalen bedrag aan belasting uiteindelijk niet hoger wordt doordat allerlei aftrekposten gaan sneuvelen. Anders wordt het een koekje van eigen deeg.”

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > april

Geen berichten gevonden