ChristenUnie wil actie minister tegen dierproeven

pillen_medicijnen_61026-04-2011 16:39 26-04-2011 16:39

De ChristenUnie is goed te spreken over alle initiatieven van de afgelopen jaren om het aantal dierproeven terug te dringen. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: “Het draagvlak om dierproeven terug te dringen is gegroeid, maar om daadwerkelijk zo ver te komen is meer nodig dan alleen draagvlak. Helaas is het nog niet mogelijk om medicijnen volledig proefdiervrij te ontwikkelen maar het verminderen van dierproeven kan wel. Het zou een enorme stap vooruit zijn als de farmaceutische industrie vaker alternatieven zou accepteren. Ik roep de minister dan ook op dit grondig te onderzoeken.”

Het uitgangspunt van de ChristenUnie bij dierproeven is het erkennen en behandelen van het dier als een uniek schepsel. Wiegman: “Ieder dier is waardevol en deze waarde staat los van de betekenis of het nut dat het dier heeft voor mensen. Dit houdt in dat er rekeninggehouden moet worden met de gezondheid en het welzijn van het dier.” De ChristenUnie vindt het van groot belang dat deze principes toegepast worden in de praktijk.

Initiatieven
Er worden veel verschillende initiatieven door bedrijven en wetenschappelijke instellingen genomen om het aantal dierproeven te verminderen. Wiegman: “Dit zijn mooie initiatieven maar wanneer we bevindingen niet inbedden in het beleid gaat kennis en kunde verloren. Dat mogen we niet laten gebeuren!”

Handvat naar de toekomst
De ChristenUnie roept de minister op om zo snel mogelijk meer regie te nemen als het gaat om dierproeven. Wiegman vraagt de minister serieus werk te maken van de resultaten uit verschillende studies: “Tegen de minister wil ik daarom zeggen; zet de aanbevelingen om in concrete stappen om zo te komen tot waar mogelijk een andere manier van testen. Als we daadwerkelijk wat willen veranderen moet de minister niet alleen in Nederland maar ook op internationaal niveau haar best gaan doen.”

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > april

Geen berichten gevonden