"Ook even de plintjes"

14-02-2006 15:56 14-02-2006 15:56

BUSSUM - In Bussum doet de ChristenUnie voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij komt heel wat kijken. Het Nederlands Dagblad doet elke dinsdag verslag van de activiteiten om in de raad te komen.Tien stofzuigers op de hoek van de Nassaulaan en de Brinklaan in het centrum van Bussum, afgelopen zaterdagochtend om elf uur. Schraap-schraap, klinkt het over de straat. Het is het vervelende, krassende geluid van metaal op steen, van zuigmond op straatklinker. De ChristenUnie in Bussum houdt een ludieke actie. Met de stofzuigers willen de mensen van de partij laten zien dat de ChristenUnie stof wil afblazen van de Bussumse politiek. Met een stofzuiger kun je alleen stof zuigen, niet afblazen. Maar is het natuurlijk een ludieke actie, dus het geeft niks. Het is een leuk gezicht, al die verschillende zuigmachientjes bij elkaar. Opvallend is dat er ook een groep van vier jonge meiden met stofzuigers naar de Brinklaan is gekomen.

Lijsttrekker René Wallenburg ontpopt zich als een echte politicus. Hij is enigszins het type van strak in het pak. Maar vandaag ziet hij er sportief uit. Lichtgroen jack met blauwe streep op de mouw, spijkerbroek, ChristenUnie-petje op. Met een brede glimlach spreekt hij winkelende mensen aan. Hij neemt zelf geen stofzuiger ter hand. Hij heeft wel een stapeltje folders bij zich die hij het liefst persoonlijk overhandigt. ,,Woont u in Bussum, mevrouw?'', vraagt hij vriendelijk. Zijn glimlach doet wonderen. Als de vrouw bevestigend antwoordt, geeft hij haar een folder.

Eigenlijk is het geen folder. Het is een bedrukt half A4-tje van dik papier. Op de ene kant staat een cartoon, op de andere kant staan naast een foto van Wallenburg in groot lettertype zes actiepunten van de ChristenUnie in Bussum: ,,De ChristenUnie-Bussum gaat voor respect voor God en elkaar, zes dagen winkelen is genoeg, kritisch volgen van prostitutie en drugsbeleid, veiligheid voor onze kinderen, zorg voor wie in de knel komt, actief voor het milieu.''

Daaronder staat de 'missie' van de ChristenUnie in cursieve letters, blauw op groen. E-mail- en internetadres van de ChristenUnie in Bussum en het mobiele nummer van 'René Wallenburg, lijst 6' staan daar weer onder. Meer staat er niet op. Het moet genoeg zijn. ,,Mensen die meer willen weten, kunnen op internet kijken'', zegt Wallenburgs vrouw, die ook folders uitdeelt.

Hans Le Poole is er ook. Hij staat derde op de lijst van de Bussumse ChristenUnie. ,,Dat is een onverkiesbare plaats'', zegt Le Poole. Maar zijn enthousiasme om te stofzuigen is er niet minder om. Heeft hij ervaring in het huishouden? ,,Ik wil niet zeggen dat ik thuis vaak stofzuig. Maar ik doe het echt wel eens.'' Eén van zijn partijgenoten kan dat zien. ,,Kijk, zijn buis is lang, dat past precies bij zijn lengte'', wijst ze.

De actie begint om elf uur op wat een druk punt in Bussum moet zijn. Alleen zijn er op dit moment van de dag nog niet veel mensen op de been. René Wallenburg wijt het niet aan het vroege tijdstip, maar aan de tijd van het jaar. ,,Eigenlijk zouden de raadsverkiezingen in juni gehouden moeten worden. Dan is het warmer en zijn er meer mensen op straat.'' Maar als de actie een kwartiertje aan de gang is, is het alweer een stuk drukker.

Wie met een standje in Bussum wil staan, moet daarvoor toestemming vragen. Voor een ludieke actie als die van vandaag hoeft dat niet. Twee stadswachten die langslopen, zeggen dan ook niets van het vreemde tafereel met de stofzuigers. Ze groeten vriendelijk, kijken even en lopen weer door.

De Bussumers vatten de ludieke acte vrolijk op. Een man die zijn hond uitlaat, maakt met zijn mobiele telefoon foto's van de stofzuigende mensen. Daarna laat hij zich uitgebreid informeren over de ChristenUnie. Behalve de folder worden kleine zakjes oploskoffie uitgedeeld. ,,Iemand die het koffiezakje aanpakte, vroeg of we ook voor heet water konden zorgen'', zegt Hans Le Poole. Een man roept tegen de stofzuigende dames en heren: ,,Doe ook even de plintjes!''

Lijsttrekker Wallenburg had afgelopen week een diepte-interview met een journalist van de Gooi en Eembode. Verder heeft hij een gebedslijst samengesteld, die mensen kunnen gebruiken als ze voor de ChristenUnie in Bussum willen bidden.

Zaterdag na de ludieke actie heeft hij overal in Bussum verkiezingsposters geplakt. ,,Ik vraag me af waarom veel van die aanplakzuilen uitgerekend in drollenveldjes staan. Ik heb twee keer hondenpoep aan mijn schoenen gehad.''

door de redacteur Peter Sneep

Bron: Nederlands Dagblad

Labels
In het land

« Terug

Reacties op '"Ook even de plintjes"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > februari

Geen berichten gevonden