Wiegman: rookvrije horeca moet je uitleggen

volle_asbak11-05-2011 10:55 11-05-2011 10:55

De ChristenUnie vindt dat de overheid de invoering van de rookvrije horeca veel meer had moeten uitleggen. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,Het blijkt nu dat Nederland de waardevolle aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO niet heeft overgenomen. Mede daardoor kon de onduidelijkheid over de maatregel worden gevoed en werd deze massaal overtreden." De ChristenUnie heeft vragen gesteld aan de minister.

Vragen van het lid Wiegman- van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport over betere uitleg van overheid over rookvrije horeca.

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Overheid had rookvrije horeca moeten uitleggen’?
  2. Deelt u de conclusie van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project) dat de Nederlandse overheid in 2008 niet heeft uitgelegd waarom het rookverbod in de horeca werd ingevoerd en dat een duidelijke campagne waarin wordt uitgelegd dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid, een heleboel problemen had kunnen voorkomen?
  3. Waarom heeft Nederland geen van de vier aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (1. geen rookruimtes, 2. geen uitzonderingen, 3. strikte naleving en 4 in een campagne uitleggen waarom het rookverbod wordt ingevoerd) overgenomen?
  4. Kunt u met terugwerkende kracht stellen dat het verstandiger was geweest om de aanbevelingen van de WHO wel over te nemen?
  5. Welke strategie zat er achter de Postbus 51 campagne over een man die verkleed als sigaret de horeca werd uitgetrapt?
  6. Deelt u mijn mening dat naar aanleiding van de onderzoeksresultaten uit dit rapport het noodzakelijk is om alsnog een publiekscampagne te lanceren waarin duidelijk wordt uitgelegd dat er schadelijke gezondheidseffecten zijn van meeroken? Zo ja, wanneer kunnen wij een nieuwe publiekscampagne verwachten?

www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/5298/overheid-had-rookvrije-horeca-moeten-uitleggen

Labels
Esmé Wiegman
Overheid
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden