ChristenUnie: steun Bleker nodig voor visserij

visserij-0009-uk33.jpg16-05-2011 17:19 16-05-2011 17:19

De ChristenUnie wil dat staatssecretaris Bleker gaat kijken hoe hij de noodlijdende visserijsector op korte termijn kan ondersteunen. Tweede Kamerlid Arie Slob: “De sector kampt met lage prijzen en hoge brandstofprijzen. Al zeker 10 kotters hebben de laatste maanden hun activiteiten gestopt. Meer vissers dreigen kopje onder te gaan.”

Vorige week stuurde het Productschap Vis een brief over de nijpende situatie van de sector met enkele voorstellen zoals het versnellen van maatregelen uit het Masterplan Duurzame Visserij. Vandaag werd bekend dat 20 vissers een vergunning krijgen voor het vissen met elektrische pulsen, de zogenaamde pulsvisserij. Slob: “Het is mooi dat Bleker binnen Europa meer vergunningen heeft geregeld voor deze duurzame visserijmethode, maar het zijn er te weinig voor alle vissers die willen overstappen op de pulskor. Voorkomen moet worden dat zij hun bedrijf kwijt zijn voordat ze een vergunning hebben. Er is echt meer nodig om een sterke visserijsector voor ons land te behouden.” 

Veel vissers hangt momenteel een faillissement boven het hoofd. Slob: “Dit is slecht voor de economie. Het raakt niet alleen de vissers, maar het heeft ook gevolgen voor de aanverwante industrie zoals vervoerders en visafslagen.” De ChristenUnie wil daarom binnen een week een reactie van Bleker op de noodkreet van de Nederlandse visserijsector en volgende week hierover een debat in de Kamer.

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden