ChristenUnie wil humanitair doel Defensie

Joel Voordewind_Ruben Timman_top223-05-2011 12:57 23-05-2011 12:57

Het defensieapparaat moet de focus verleggen naar humanitaire activiteiten. Daarvoor pleit ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind. Volgens hem is dat nodig omdat door de miljoenenbezuinigingen op Defensie het hele militaire apparaat een tandenloze tijger lijkt te worden. “We moeten het nut van Defensie kunnen blijven uitleggen”, aldus Voordewind.

Hij wil dat de focus verlegd wordt naar taken als humanitaire hulpacties en evacuaties, bijvoorbeeld in Libië. Ook stelt Voordewind voor dat het leger gaat helpen bij het bouwen van tenten en mobiele ziekenhuizen voor vluchtelingen in de buurlanden. Daarnaast zou de marine een taak kunnen krijgen in het beschermen van koopvaardijschepen in de Indische Oceaan.

Grondwettelijke taak
De aangekondigde bezuinigingsoperatie is de ChristenUnie een doorn in het oog. Minister Hillen (Defensie) wil de komende jaren een miljard bezuinigen. “Nederland trekt zich hierdoor terug achter de dijken en komt er bijna niets meer terecht van de grondwettelijke taak van Defensie, namelijk een bijdrage leveren aan vrede en veiligheid in de wereld”, aldus Voordewind. Nederland heeft volgens hem de verplichting om mee te werken aan het bestrijden van terrorisme en het voorkomen van vluchtelingenstromen richting Europa. Maandag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting met alle belangrijke betrokkenen bij de enorme bezuinigingsoperatie, waaronder Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.

Bron: NU.nl

Labels
Defensie
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden